De Bouwvakkersradio

Als mijn eega het wasrekje aan de balustrade van het balkon wil hangen schrikt ze zich een ongeluk, het houten hekwerk begint opeens naar voren te bewegen. Tijd om het hout en zinkwerk te vervangen want dat zit er al sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoog tijd voor een nieuw balkonnetje. Via via krijg ik het adres van loodgieter Henk uit Voorthuizen die wel effe tijd heeft om het zinkwerk te vervangen en een nieuwe afvoerpijp te installeren.

Staat op een morgen heel vroeg op de stoep met zijn gereedschap en de onvermijdelijke radio. Een gigantisch apparaat met groot volume, merk ik nadat we eerst koffie hadden gedronken. De onbekende zender klinkt tot ver achterin het Soesterkwartier waar hij gelukkig niet voor geluidsoverlast zorgt.

Maar het kan nog erger, lieve lezers. Via de schilder die in het voorjaar de buitenboel komt doen, kom ik in contact met Bouw-& Timmerwerken van 't Klooster uit Hoogland. Die stond twee ochtenden om 8.00 uur voor de deur met een vrolijk lachend gezicht terwijl uw stukkiesschrijver heel slecht tegen opgewekte mensen kan die zo vroeg al de dag willen plukken. Hij heet Bas, begint meteen al zijn timmerattributen uit zijn bedrijfswagen te slepen. Houten planken, palen, elektrische cirkelzaag, gereedschap, boormachine en ook hier de onvermijdelijke radio. Die gaat knoerthard op 100% NL met alleen Nederlandstalig repertoire. Niet mijn favoriete muzieksmaak maar het is maar twee dagen dus moet ik effe afzien. 'Even flink zijn De Keijzer', dacht ik, maar hij gaat tot mijn grote verdriet ook nog meezingen bij elk liedje al kent hij de tekst niet altijd uit zijn hoofd. Als er een liedje van ene Peter Beense wordt gedraaid kent hij één regel tekst en gaat dan over op 'lalala' of begint te fluiten.

In de huiskamer staat de Evergreen Top 1000 op en zo gebeurt het regelmatig dat binnen Fleetwood Mac of The Everly Brothers worden overstemd door Jannes of, nog erger, Nick en Simon. De buurvrouw is de hele dag maar boodschappen gaan doen hoewel ze niks nodig had. Mevrouw De Keijzer is héél lang gaan fietsen en Jopie zet de radio binnen nog maar iets harder.

Als we hem binnenvragen voor koffie of een kop soep moet ik naar buiten schreeuwen want hij hoort mij niet als ik binnen naar hem roep. Hij komt dan fluitend binnen en vraagt of ik last heb van zijn vocaal talent. Ik hou mijn gezicht in de plooi als ik hem prijs om zijn tekstvastheid van de Hollandse hitlijst. Als hij trots de ladder weer opklimt om te timmeren en te zagen, lijkt het net of hij nog uitbundiger dan voorheen met Ben Cramer meezingt. De achterburen sluiten deuren en ramen. Een ouder echtpaar uit de seniorenwoningen aan de overkant laat zich ophalen door een dochter, komen pas tegen de avond weer terug na eerst geïnformeerd te hebben of het balkonnetje inmiddels klaar is. Wat een weldadige rust daalt er neer op huize De Keijzer als 'The Voice of Hoogland' zijn spullen heeft gepakt en elders aan de slag is gegaan!

Joop de Keijzer.