• Cécile en Elsa, strijdbare freules

    Uitgeverij de Geus

Lezing Elisabeth Leijnse bij De Algemene Boekhandel

28-03-2016, 09:50 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 9 april 2016, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Amersfoort

Zaterdag 9 april geeft Elisabeth Leijnse een lezing bij De Algemene Boekhandel. Leijnse zal spreken over haar boek 'Cécile en Elsa, strijdbare freules'.

Cécile en Elsa zijn dochters van het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk. Zij groeien op als freules én als strijdbare vrouwen.

Cécile (1866-1944) trouwt met de steenrijke Haagse projectontwikkelaar Adriaan Goekoop. In plaats van ondernemersvrouw wordt ze de schrijfster van de succesvolle feministische roman Hilda van Suylenburg (1897) en presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid (1898). Na de tentoonstelling wordt Cécile door haar man het huis uit gezet. Eerst zoekt zij haar geluk in Parijse kunstkringen, maar later komt zij door de oorlog tot een radicaal andere gezindheid.

Elsa (1868-1939) huwt geen geld maar genialiteit: de componist Alphons Diepenbrock. In Amsterdam vestigt ze de eerste privépraktijk voor logopedie. Hoewel Elsa's man haar niet kan beminnen zolang zijn moeder leeft en later bezwijkt voor verleidingen, houdt haar huwelijk stand.

De zusters, in hun jeugd innig verbonden, maken elkaar in het volwassen leven bittere verwijten over hun keuzes.

Entree: € 10,00 - incl. consumpties

Reserveren noodzakelijk: info@algemeneboekhandel.nl