• Jammer dat je de dames niet zo vaak meer in hun traditionele kleding te zien zijn.

  • De oude veiling is echt een bijzondere beleving. Je waant je terug in de tijd.

  • De liefde voor hun schip is enorm ! Dat stralen ze uit.

  • De jongste generaties Spakenburgers doen volop mee aan de Visserijdagen.

  • De prachtige vissersboten in vol ornaat in de haven van Spakenburg.

Amersfoortse amateurfotograaf maakt fotoboek over Spakenburgse visventers

14-12-2015, 19:02 | Lezersnieuws | ferry kroon

Woensdag a.s. zal de Amersfoortse amateurfotograaf Ferry Kroon zijn recent verschenen fotoboek over de Spakenburgse visventers officieel aan de burgemeester van de gemeente Bunschoten, Melis van de Groep overhandigen. De overhandiging zal plaatsvinden in Museum Spakenburg in het bijzijn van Peter Frans Koelewijn, directeur van FishPartners BV en van Arie ter Beek directeur Museum Spakenburg.

De productie van het fotoboek is mede tot stand gekomen met de steun van FishPartners uit Spakenburg. Zij zullen het fotoboek dan ook aan hun relaties gaan verspreiden. Want zo zei Peter Frans Koelewijn; " Dit is een prachtig foto-overzicht van ons dorp en met name over het ondernemerschap van de Spakenburgse vishandelaren. Een mooi stukje City Marketing. " Arie ter Beek van Museum Spakenburg is het daar helemaal mee eens en voegde er aan toe: " Uit dit soort initiatieven blijkt dat de belangstelling voor de historie van de visserij en met name die van Spakenburg nog steeds leeft."

Ferry Kroon, nu gepensioneerd en enthousiast hobbyfotograaf: "Een aantal jaren geleden, ik werkte toen in Amsterdam, moest ik elke ochtend zeer vroeg op. Vanuit mijn slaapkamer - ik woon aan de rand van Amersfoort Noord - zag ik dan alle visventers met hun wagens langs komen, op weg naar de verschillende markten in het land. Op een dag ben ik ze gaan tellen en hun namen gaan noteren. Het waren het er ontzettend veel. Plots besefte ik dat de Zuiderzee afgesloten was en de vissersdorpen hun visomzet hebben moeten zien dalen. Maar wat inventief van deze vissers dat ze toen nog meer het accent zijn gaan leggen op de visverkoop op de markten. Dat alles intrigeerde mij en ik besloot daarover een fotoboek te maken. Een boek voor mijzelf. Ik had foto's gemaakt tijdens de jaarlijkse Visserijdagen in Spakenburg. Maar ook foto's bij FishPartners BV in Spakenburg. Zij verwerken de geïmporteerde vis en leveren dat aan de visventers. Laatst liet ik hun het resultaat zien en waren heel erg enthousiast. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat het nu in een grotere oplage verschenen is. Dan kan iedereen een beetje genieten van dit geweldige vissersdorp" zei Ferry Kroon. En voegde hij er aan toe: " wat is er dan mooier dan dat de overhandiging plaatst vind in het prachtige Museum Spakenburg. Een mooiere entourage had ik me niet kunnen voorstellen."