• Bloembidsprinkhaan

DierenPark Amersfoort blij verrast met 21 jonge bloembidsprinkhanen

20-11-2015, 12:40 | Lezersnieuws | Lize de Graaf

Zij hebben even op zich laten wachten, maar het is zover: er zijn 21 bloembidsprinkhanen uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. ''Er liggen nog een aantal ei-pakketten, dus hopelijk volgen er nog meer jongen'', vertelt hoofdverzorger Bas Aalders.

Ruim een jaar geleden werd speciaal voor de komst van de acht volwassen sprinkhanen een bloemrijk verblijf ingericht. ''De paring is voor de mannetjes een risicovol ritueel. Wanneer het mannetje niet in de smaakt valt, bestaat de kans dat het vrouwtje hem opeet'', vertelt de hoofdverzorger. ''Na de daad heeft het mannetje ook een grote kans om op dezelfde manier aan zijn einde te komen. Dan heeft hij echter zijn genen wel kunnen voortzetten en dat is voor deze insecten reden genoeg om toch een poging te wagen.''

Dat dit alles niet voor niets is geweest, blijkt uit het feit dat er nog meer ei-pakketjes in het verblijf hangen. ''Jonge bloembidsprinkhanen hebben niet meteen een kleurrijk uiterlijk'', vertelt Bas Aalders. ''Een half jaar en zeven vervellingen verder zijn de insecten volwassen en zien zij er net zo bijzonder uit als hun ouders.'' De jonge bloembidsprinkhanen wonen tot die tijd achter de schermen, maar zullen later te bewonderen zijn in het Honderdduizend Dierenhuis van DierenPark Amersfoort.