• Robbert Frank Hagens: “Met mijn fotokunst wil ik laten zien dat niets op zichzelf staat.”

    Robbert Frank Hagens Photography
  • Een van de panorama luchtopnames van Amersfoort.

Eeuwenoude panorama in een 21e eeuws jasje

04-12-2015, 13:11 | Lezersnieuws | PMGToday

De wereld ziet er van bovenaf spectaculair uit. De helikopterview maakt in één oogopslag duidelijk dat alles met elkaar verbonden is. Gefascineerd door dit uitgangspunt, maakte de Amersfoortse fotograaf/filmer Robbert Frank Hagens een bijzondere serie panorama luchtopnames op canvas van Amersfoort en Spakenburg. Andere steden volgen. "Met mijn fotokunst wil ik laten zien dat niets op zichzelf staat."

Praktisch geboren met een camera in de hand, bekijkt Robbert Frank Hagens de wereld door een creatieve lens. Hij denkt in beelden, droomt in beelden, ademt beelden. "Als 12-jarig jochie werkte ik al voor het tijdschrift 'Leeftijd', het landelijke orgaan van de Nederlandse Federatie voor Bejaardenbeleid", vertelt Hagens. "Daar kon ik mijn eerste Leicaatje van kopen. Op mijn 16e had ik de hele bovenverdieping van mijn ouders' huis in beslag genomen met een doka en een fotostudio. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen."

Oog voor detail

Twee jaar later ging Hagens aan de slag bij KIPPA, een internationaal pers- en fotoagentschap dat nu deel uitmaakt van het ANP. "Ik startte als freelancer in de doka en stond al snel te fotograferen op festivals als Pinkpop, Torhout-Werchter en North Sea Jazz. Als het me was gelukt om op het podium te komen, verstopte ik me tussen de boxen en ging ik er niet meer weg. Dat leverde de mooiste platen op."

Vanuit zijn fotozaak in Woudenberg en later zijn studio op De Hoef in Amersfoort, werd luchtfotografie een specialisme. Met inmiddels ruim 30 jaar ervaring op grote hoogte heeft hij de techniek letterlijk in zijn vingers. Hagens: "In de lucht draait het om de juiste 'angle'. Licht, lucht, hoogte en hoek moeten op het juiste moment samenkomen voor de perfecte foto. Dat vraagt om oog voor detail en gevoel voor timing. En je moet natuurlijk geen hoogtevrees hebben!"

Kunstzinnige zoekplaten

Om het spectaculaire beeld van de wereld vanuit de lucht te kunnen delen, besloot Hagens van Nederlandse steden een serie luchtopnames op canvas te maken. En dan geen gewone foto's, maar haarscherpe panorama's. Het resultaat zijn unieke, kunstzinnige zoekplaten, waarop je niet uitgekeken raakt. "Het mooie aan de panorama luchtopnames is de diepte in de foto's en de halfronde horizon. En je hebt geen vertekend beeld, wat je bij normale luchtfoto's wel ziet", legt Hagens uit. Vooral het halfronde effect is bijzonder. "Het versterkt het gevoel van één wereld, waarin alles met elkaar verbonden is."

Kijk op www.PanoramaArt.nl.