• Cover fotoboek "Met het oog op Amersfoort" #2015

Presentatie fotoboek Met het Oog op Amersfoort #2015

01-12-2015, 15:10 | Lezersnieuws | Met het oog op Amersfoort

In het historische klooster Mariënhof heeft burgemeester Lucas Bolsius op maandag 30 november het eerste exemplaar ontvangen van Met het Oog op Amersfoort #2015. Hij ontving het boek van de tamboer maître Cools, markies generaal van de Stille Fanfare , die de cover van de negende editie van Met het Oog op Amersfoort siert.

Het fotoboek, dat is samengesteld door fotograaf Marco Hofsté en journalist Willem Meuleman, bevat werk van veertig Amersfoortse Fotografen. Een recordaantal. In totaal bevat het 144 pagina's tellende boek 140 foto's.

Het jaar 2015 bracht Amersfoort verdriet, spanning, vreugde en vermaak. Verdriet door het drama in Park Randenbroek, waarbij twee jonge vrouwen overleden door een blikseminslag. Spanning door toezicht van de provincie op de gemeentelijke begroting. Vreugde door het huwelijk van het jaar van Dickie van Laar (85) en Theo Hooijman (94) en vermaak door de vele festivals, die de stad kent. De fotografen van Met het Oog op Amersfoort legden alles vast in prachtige beelden.

Tijdens de presentatie in de Mariënhof waren meer dan driehonderd belangstellenden aanwezig. Mede-samensteller Willem Meuleman maakte bekend in 2016 drie fotoboeken verschijnen. In de jaren 1987 tot en met 1993 gaf de toenmalige Amersfoortse Courant De eerste serie Met het Oog op Amersfoort uit. Volgend jaar verschijnt niet alleen de tiende editie van de tweede serie, maar tevens twee boeken, die de tussenliggende jaren coveren. De zogenoemde Verloren Jaren worden gebundeld in Met het Oog op Amersfoort #1994-1999 en Met het Oog op Amersfoort #2000-2006. Daarmee is dertig jaar van Amersfoorts jongste geschiedenis in beeld gebracht.

Met het Oog op Amersfoort is een uitgave van de gelijknamige stichting. Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Harold Warmelink (directeur de Flint Theater en congressen), penningmeester Pieter Klaasse (directeur Finedi), Marco Hofsté (fotograaf) en Willem Meuleman (journalist). Met het Oog op Amersfoort is een uniek fotoproject in Nederland. Amersfoort is de enige stad in het land met een jaarlijks terugkerend fotoboek. Bovendien is het een honderd procent vrijwilligersproject. Zowel fotografen als samenstellers werken belangeloos mee.

De nieuwe Met het Oog op Amersfoort #2015 kost 22,50 euro en is vanaf 1 december te koop in de boekhandel en via www.methetoogopamersfoort.nl. Via deze website en in biercafé Zomaar aan de Appelmarkt 18 zijn ook eerdere uitgaven van het fotoboek te verkrijgen voor een gereduceerd tarief.