• Robert van Twillert en Alet Vieregge op de kleurrijke IC-gang

    Meander Medisch Centrum

Natuurdeuren brengen kleur en sfeer op Intensive Care

22-08-2017, 15:26 | Extern nieuws | MeanderMC

AMERSFOORT  Het wit is weg. De kale gangen van de afdeling Intensive Care in Meander Medisch Centrum worden nu opgefleurd door kleurrijke foto’s uit de regio, aangebracht op de deuren van de patiëntenkamers. Dotterbloemen, slootkanten en grazige weiden brengen sfeer waar dat zo hard nodig is, maar ook de Koppelpoort is er te vinden. De foto’s bieden een welkome afleiding voor de bezoekers van deze afdeling, waar de meest kwetsbare patiënten liggen.

De aankleding van de kale IC-gang is mogelijk gemaakt door de Vrienden van Meander. De vriendenstichting van het ziekenhuis zet zich al vijf jaar in voor meer comfort, ontspanning en leuke extra’s in het Amersfoortse ziekenhuis. Eén van haar projecten is het brengen van sfeer op de Intensive Care. Vorig jaar konden relaxfauteuils voor patiënten en bezoekers worden geplaatst. Nu zijn de gangen aan de beurt. Dit najaar krijgen de patiëntenkamers en de gesprekskamer een make-over. Er zijn allerlei acties gehouden om het benodigde geld bijeen te brengen, zoals de Wenslichtjesactie.

Boerenhek

Voor de aankleding met natuurfotografie is bewust gekozen voor afbeeldingen uit het Eemland, gemaakt door landschapsfotograaf Gerard Veerling. Alet Vieregge, verpleegkundige op de IC, is erg te spreken over de afbeeldingen die nu de deuren van de lange gang sieren. “De foto’s zijn als tweeluik geplaatst, de gang begint met een boerenhek en aan het eind een weiland met een hek”, geeft ze als toelichting. “Dat brengt eenheid en rust aan de horizon. Aan de andere kant van de gang zie je weidebloemen.”

Een film met alle natuurbeelden op de IC is te zien op www.vriendenvanmeander.nl.

Geen prikkels

Robert van Twillert uit Spakenburg is één en al aandacht. Op deze afdeling bracht hij vorig jaar zeven weken lang door– zonder zich veel bewust te zijn van de toen nog hagelwitte omgeving. “Als je op de IC ligt, ontgaat je een heleboel. En toen ik iets wakkerder was, wilde ik het liefst zo min mogelijk prikkels”, blikt hij terug. Samen met zijn echtgenote kijkt hij zijn ogen uit naar de ‘make-over’ van de IC-afdeling. De voormalig patiënt houdt halt bij ‘zijn’ kamer 6, de deur met gele waterplanten. “Hoe mooi het ook is, liever wil je hier niet zijn”, vat hij zijn gedachten samen.

Beter met groen

De Vrienden van Meander omarmen de toepassing van groen in het ziekenhuis vanwege het bewezen helende effect. Zelfs het kijken naar een afbeelding van de natuur kan al een positief effect hebben, zo concludeert de Vrije Universiteit in het programma Groene Gezonde Ziekenhuizen. Komende jaren worden diverse projecten in en om Meander Medisch Centrum gesteund die met groen te maken hebben. Zo komt er een actie om bomen in de Laan te plaatsen. Dit is de ‘hoofdader’ van het ziekenhuis waar dagelijks duizenden mensen langskomen.