• Cees Wouda

Discussie over beeld op de Hof; sculptuur zou plein gaan overheersen

AMERSFOORT Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat het geplande beeld op de Amersfoortse Hof er zal komen. Beeldhouwer Ton Mooy en de stichting Open Oog willen hier op de bron een beeldengroep plaatsen die, de bron meegeteld, zes meter hoog zal zijn. De gemeente nodigt burgers uit om te komen 'inspreken' bij een raadsvergadering op 22 augustus.

Jeroen de Valk

In de aanloop naar dit oriënterende overleg komt het college van burgemeester en wethouders echter al met een advies aan de gemeenteraad: ,,Zeg nee tegen de aangeboden schenking.'' Het betreft inderdaad een schenking, aangezien het beeld door sponsors zal worden betaald; er komt geen gemeenschapsgeld bij te pas.

DOMINANT Het college wijst de raad op de negatieve reacties van de artistieke adviseurs van het college en de weinig enthousiaste adviezen van de Commissie Ruimtelijke kwaliteit. Voorts kwamen er kritische reacties bij een 'draagvlakmeting' waarbij omwonenden en burgers zich mochten uitspreken.

Veel gehoorde argumenten zijn, dat het beeld te groot en te dominant zou zijn. Het zou de Hof, hét centrale plein van Amersfoort, te veel gaan overheersen. Ook speelt mee, dat het in de weg staat bij de vele grote festivals in de stad. Bovenop de huidige stadsbron kan gemakkelijk een podium worden gebouwd; dit lijkt niet meer mogelijk zodra de zes meter hoge beeldengroep er is geïnstalleerd.

In een toelichting laat het college wel weten zich niet al te veel aan te trekken van de vele reacties op de sociale media.

SOCIAL MEDIA ,,De overgrote meerderheid van de reacties betrof die van mensen die één keer kwamen met een primaire reactie: mooi of lelijk. Uit deze reacties blijkt geen interesse om zich verder te verdiepen en ook geen behoefte aan meer informatie. Deze mensen keren niet terug in de discussie/tijdlijn. Ze zien het bericht voorbij komen, reageren en tonen verder geen belangstelling.''