• Pauw Media
  • Nico Brons
  • Brand Overeen met Willem Meuleman en burgmeester Bolsius tijdens het uitreiken van de Sint Jorispenning.

    Nico Brons

Fotoprijzen en St. Jorispenning voor Overeem en Berdenis van Berlekom

AMERSFOORT De fotografen Brand Overeem en Saskia Berdenis van Berlekom zijn de winnaars geworden van de fotoprijzen, die zijn uitgereikt tijdens de presentatie van vier nieuwe uitgaven van Met het Oog op Amersfoort in de Marienhof op woensdag 23 november.

Fotograaf Brand Overeem heeft de eerste oeuvreprijs van Met Het Oog op Amersfoort gewonnen. Hij kreeg de Govaert-award tijdens de presentatie uit handen van mede-samensteller van de reeks boeken Willem Meuleman. Overeem (70) kreeg de award, een bronzen beeld van kunstenaar Ton Mooy, voor zijn verdienste voor de fotografie in Amersfoort en de regio gedurende bijna een halve eeuw. Als fotograaf van de Amersfoortse Courant, Veluws Dagblad en Utrechts Nieuwsblad werkte hij 37 jaar in de regio.

Eind jaren zestig trad hij in dienst van de Amersfoortse Courant. Om er pas na 37 jaren afscheid te nemen. In die tijd maakte hij duizenden bijzondere opnames van Amersfoort en de regio en vooral van de mensen die er wonen. Hij zag in dat veel vertrouwde beelden verdwenen en legde ze op een prachtige manier vast voor het nageslacht.

SINT JORISPENNING Overeem kreeg daarnaast de Sint-Jorispenning uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Bolsius: ,,Met de productie van de boekenreeks 'De Verloren Jaren' werd het historisch belang van het werk van Brand Overeem meer dan zichtbaar. Zijn foto's en portretten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het vastleggen van de geschiedenis van de regio Amersfoort".

AWARD HET OOG De jaarlijks foto-award Het Oog was voor Saskia Berdenis van Berlekom met een foto van The Passion. De jury roemde haar beeld, omdat het in een keer het hele verhaal van The Passion vertelt. Het is voor het eerst dat een fotograaf deze prijs voor de tweede keer wint. De prijs bestaat uit een ingelijste foto met inscriptie en een Canon-camera van Media Markt.

OOG OP AMERSFOORT In de Marienhof werden vier uitgaven van het fotoboek Met het Oog op Amersfoort gepresenteerd. Daarmee heeft de stichting dertig jaar van de jongste geschiedenis van de stad in woord en vooral beeld vastgelegd. Een unicum in Nederland.

Naast de jaarlijkse editie #2016 verschenen Met het Oog op Amersfoort #1994-1999 en Met het oog op Amersfoort #2000-2006. Ook presenteerde de stichting een speciale editie in een zeer gelimiteerde oplage.

Met het Oog op Amersfoort startte in de jaren tachtig en stopte in 1993. In 2007 werd het boek weer gemaakt op initiatief van de toenmalige directeur van het Berghotel, Harold Warmelink. Dit jaar verschijnt de tiende editie van de tweede serie. Ter gelegenheid van dat jubileum hebben de samenstellers journalist Willem Meuleman en fotograaf Marco Hofsté, de tussenliggende jaren gecoverd. Ze noemen die De Verloren Jaren. Er is ook een speciale editie verschenen van de twee boeken van De Verloren Jaren, gebundeld in één boek. In een zeer gelimiteerde oplage, genummerd en gesigneerd door de bestuursleden van de stichting. Naast Warmelink, Hofsté en Meuleman is ook Pieter Klaasse van Finedi (Leusden) bestuurslid. Dit collector's item is alleen verkrijgbaar bij de stichting en kost 150 euro.

De boeken staan vol foto's van de groep Amersfoortse Fotografen, die net als de bestuursleden belangeloos meewerken. De boeken bevatten werk van meer dan zestig fotografen. De Verloren Jaren zijn extra dik, 176 pagina's in plaats van de gebruikelijke 144. De drie boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel en via de website methetoogopamersfoort.nl. De editie #2016 kost 24,50. De Verloren Jaren kosten 27,50 per stuk, gebundeld in pakket van twee 49,50.

Voorzitter Warmelink van de stichting is trots op de drie uitgaven: ,,Dit is een prachtig voorbeeld wat je met gemotiveerde vrijwilligers kunt bereiken. Allen werken mee uit liefde voor de stad en uit passie voor de fotografie. Dit is werkelijk een groot cadeau van al die vrijwilligers voor de stad.''