• Charlotte van der Zwaan
  • AS Media
  • Jeroen van der Veer
  • AS Media
  • AS Media
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer

Grote brand op De Hoef (video)

AMERSFOORT In de nacht van donderdag op vrijdag heeft een zeer grote brand gewoed op Bedrijventerrein De Hoef. Daarbij is asbest vrijgekomen op het bedrijventerrein. De schoonmaakwerkzaamheden gaan nog tot na vrijdag duren. De liveblog over het incident is inmiddels gesloten. Lees het verloop van het incident terug.

13.25 uur

De brandweer heeft nog geen oorzaak van de brand geconstateerd. De politie doet onderzoek naar de mogelijke oorzaak. Er staan bij de afzettingen verkeersregelaars om informatie te geven over omleidingsroutes.

Het afgezette gebied is verkleind. Nader onderzoek heeft beter inzichtelijk gemaakt welk gebied precies moet worden schoongemaakt. De werkzaamheden zullen vrijdag niet klaar zijn, meldt de gemeente.. Het is nog niet bekend hoeveel tijd er nodig is voor het opruimen.

12.40 uur

De brandweer heeft geen asbest aangetroffen in de wijken rondom het afgesloten gebied. Wel kon de rook hinderlijk zijn, en is het mogelijk dat er in de omgeving van De Hoef roetdeeltjes terecht zijn gekomen. Mensen kunnen deze roetdeeltjes zelf verwijderen, meldt de gemeente. Informatie over voorzorgsmaatregelen bij het schoonmaken en verwijderen van roetdeeltjes is te vinden op de website van de GGD Regio Utrecht.

12.00 uur

Er verschijnen steeds meer beelden van de brand. De ravage die de brand achterliet is enorm. Bekijk de foto's. In een indrukwekkende [ timelapse] is goed te zien hoe de brand zich vannacht ontwikkelde.

10.45 uur

De maatschappelijke gevolgen van de brand zijn groot. Honderden mensen kunnen niet naar werk, school of opvang. Het ROC Midden-Nederland is vrijdag gesloten, en voor de kinderopvang van het kinderdagverblijf Mama Mia op de Hoef moet een oplossing worden gezocht. De bedrijven op De Hoef kunnen niet vrijdag open vanwege de aanwezigheid van vrijgekomen asbest.

10.15 uur

Op social media zijn klachten te vinden van mensen die geen NL-Alert hebben ontvangen op hun mobiel over het sluiten van ramen en deuren. De gemeente Amersfoort heeft een kaart gepubliceerd waarop te zien is waar het NL-Alert vrijdagochtend om 8.00 uur is verspreid. Voor vragen daarover verwijst de gemeente naar de website [www. nl-alert .nl l]

9.45 uur

De brand is onder controle en het opruimen van asbest is begonnen. De brandweer is nog druk bezig met nablussen. Burgemeester Bolsius heeft zich op locatie laten informeren over de toedracht en bestrijding van de brand.

9.30 uur

De gemeente benadrukt dat buiten het afgesloten gebied geen asbest is gevonden. De vestiging van ROC Midden-Nederland aan de Disketteweg 13 bevindt zich in het afgesloten gebied en is niet bereikbaar.

Ook fietsers kunnen niet via De Hoef rijden.Voor veel scholieren betekent dit een flink stuk omfietsen.

8.30 uur

Het getroffen gedeelte van bedrijventerrein De Hoef blijft vrijdag de hele dag dicht. De afsluitingen bevinden zich op Computerweg/Plotterweg en bij de uitgang Zuid van het NS Station. De gemeente heeft op een kaartje het afgesloten gebied gemarkeerd.

De oproep om ramen en deuren gesloten te houden in verband met rookontwikkeling is sinds 8.20 uur niet meer geldig voor de wijken rondom de brand.

De treinsporen zijn vrijgegeven en treinverkeer kan plaatsvinden. Wel is de Zuid-uitgang van NS station Amersfoort Schothorst gesloten, omdat bedrijventerrein De Hoef niet toegankelijk is.

8.17 uur

Eerder op de ochtend was een tweede NL-Alert-bericht verspreid in het getroffen gebied en de wijken rondom het getroffen gebied. Informatie over hoe om te gaan met rook bij brand, staat in dit bericht op de website van de Veiligheidsregio Utrecht. De ouders van de betrokken kinderopvang op De Hoef zijn gebeld dat de kinderen thuis moeten blijven.

7.35 uur

Medewerkers van de gemeente zijn vanaf nu bereikbaar via 14033 om vragen te beantwoorden of te noteren.

7.00 uur

Op bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort is asbest vrijgekomen bij de zeer grote brand die er in de nacht van donderdag op vrijdag ontstond. Het bedrijventerrein is daarom vrijdagochtend vroeg afgesloten. De tientallen bedrijven blijven dicht en ook de bewoners van een nabijgelegen woning mogen nog niet terug naar huis. Bij eerste metingen in de omliggende woonwijken is geen asbest geconstateerd. De brand woedt waarschijnlijk nog de hele ochtend, verwacht de gemeente Amersfoort. Vanwege de rookontwikkeling adviseert de gemeente inwoners van Amersfoort ramen en deuren gesloten te houden.

2.30 uur

Op bedrijventerrein De Hoef heeft in de vroege vrijdagmorgen rond 2.00 uur een zeer grote brand gewoed in meerdere pand aan de Hoefseweg. De vlammen laaiden hoog op en er waren diverse explosies te horen. ,,Deze brand is groter dan de brand die laatst in de wijk De Koppel was", liet verslaggever Jeroen van der Veer op locatie weten. 

De brand is waarschijnlijk ontstaan in een autobedrijf dat langs het spoort ligt. Het heeft er alle schijn van dat ook de twee naastgelegen panden het moeten ontgelden. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hierbij om het kinderdagverblijf en een meubelzaak. ,,Het is nu beperkt tot drie loodsen", aldus Veiligheidsregio Utrecht.

Bij de brand kwam ook asbest vrij en daarom werd iedereen op grote afstand gehouden. De naastgelegen woningen zijn ontruimd.Niet lang na de eerste brandmelding is er opgeschaald naar GRIP 1. Er is een NL-Alert bericht uitgegaan in nabijgelegen woonwijken, waarbij iedereen verzocht werd om ramen en deuren te sluiten.

Meer dan tien brandweerauto's kwamen ter plaatse om te blussen. ,,Hun inzet richt zich voornamelijk op het beschermen van nabij gelegen panden", aldus de woordvoerder.

Terwijl voor hen de vlammenzee maar niet ophield, zochten eigenaren van de panden troost bij elkaar. ,,Hartverscheurend", laat verslaggever Van der Veer weten. 

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Naast het bedrijventerrein is Station Schothorst gelegen. 

Het treinverkeer tussen Amersfoort en Barneveld werd tijdelijk stilgelegd.