• Record Store Day is voor iedereen vrij toegankelijk. 'Zaterdag wordt dus een recorddag.'

    Arjan Klaver

Martijn Drenth weet op Record Store Day trommelvliezen te masseren

AMERSFOORT Aanstaande zaterdag veranderen alle onafhankelijke platenzaken weer in een onderdeel van het wereldwijde festival: Record Store Day. Velvet Music op de Havik doet alweer voor de achtste keer mee. Naast het kopen van geluidsdragers - CD's of vinyl - kunnen voor haar winkeldeur de trommelvliezen weer prettige gemasseerd worden met live-optredens van onder meer Jett Rebel, Blaudzun en The Paladins.

Arjan Klaver

„Ik kijk er naar uit", aldus Martijn Drenth die eigenaar is van de mooiste, gezelligste en de meest rijk gesorteerde platenzaak binnen de stadsmuren. Terwijl hij de naald zet in de groef van de remastered version van Led Zeppelin, vult zijn shop met het openingsnummer Black Dog. Hij heeft geen tijd om even te mijmeren over 1971, het jaar waarin deze Engelse band met deze langspeelplaat de hitlijsten aanvoerde dankzij de hit Stairway To Heaven waarvan de openingsakkoorden nog steeds sterk doen denken aan het nummer 'Taurus' dat Wolfe componeerde in 1967. Enfin, het is ook op deze doordeweekse dag gezellig druk bij Velvet Music. En het wordt komende zaterdag nog drukker. „Sowieso een record", grapt Drenth.

JETT REBEL Record Store Day vindt plaats bij alle onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan en is hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld. Ook de winkelvloeren en even

buiten de winkeldeuren van de meer dan 100 onafhankelijke platenzaken <http://recordstoreday.nl/stores/> in Nederland veranderen op Record Store Day in verschillende podia, met honderden optredens. Er wordt met liefde gespeeld en geluisterd. Het lijstje met artiesten die in de zaak van Drenth maar ook net buiten de deur optreden, is indrukwekkend. Het programma start in de late ochtend met Twins. Een heerlijk bandje van de Amersfoortse zangers Ilse van Puijenbroek. „Daarna volgen optredens van onder meer Leif de Leeuw Band, Sured, David Douglas, T99, Matt Winson en niemand minder dan Jett Rebel die als ambassadeur van Record Store Day tevens zijn nieuwe single promoot. Er zijn 100 singles geperst. Wie het eerst, komt wie het eerst maalt zullen we maar zeggen. Maar we hebben ook een optreden van Blaudzun. Prachtig toch?

EXCLUSIEVE RELEASES We sluiten om 15.30 uur af met het Amerikaanse blues rockabilly trio uit Californië, The Paladins. Daarnaast verschijnen op Record Store Day zeer exclusieve releases die alléén op die dag verkrijgbaar zijn. Honderden releases kwamen op Record Store Day 2016 in zeer kleine oplages uit. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte juweeltjes, stuk voor stuk zijn het bijzondere items.