• Rechtbank

Ook hoge celstraffen geëist tegen medeverdachten drugsruzie

AMERSFOORT Bij een drugsdeal op 2 juni 2015 aan de Costerlaan in Zeist hadden beide partijen criminele intenties. Dat meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht. De ene partij (Colombianen) verscheen met nepcocaïne, en de andere partij (Marokkanen) zonder de afgesproken 600.000 euro en met wapens. Beide partijen wilden volgens het OM de ander oplichten. Twee medeverdachten van 28 en 39 jaar oud hoorden daarom jarenlange celstraffen tegen zich eisen.

Dit resulteerde in een schietpartij met één dode en twee gewonden aan Colombiaanse zijde, een carjacking door de Marokkanen en een aanhouding van een van hen bij de Stichtse Rotonde in Amersfoort. Deze aangehouden man werd 11 april veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. Hij is schuldig bevonden aan doodslag op een van de Colombianen, poging doodslag op de twee anderen, afpersing van de auto van een toevallige passant om te kunnen vluchten en wapenbezit. De man is het niet eens met zijn veroordeling, en ging in hoger beroep.

Later werden zijn medeverdachten, van 28 en 39 jaar, aangehouden. De zaak tegen deze twee mannen moest eerder worden aangehouden omdat de 39-jarige verdachte vast zat in Frankrijk. Omdat hij moet getuigen in de zaak tegen de 28-jarige, kon ook die zaak niet eerder behandeld worden.

Gisteren en vandaag stonden deze twee mannen voor de rechter. De 28-jarige man wordt net als de eerder veroordeelde man verdacht van medeplegen (poging) doodslag, afpersing en wapenbezit. Hij was volgens het OM bij de mislukte cocaïnedeal aan de Costerlaan in Zeist aanwezig. De 39-jarige man wordt ervan verdacht de cocaïnedeal te hebben voorbereid; de verdenking luidt medeplegen voorbereidingshandelingen en medeplegen wapenbezit. Ook nu kwam volgens het OM aan de orde hoe de deal uit de hand liep. Het OM: ,,De Marokkanen vermoedden dat de cocaïne niet goed was, waarop er een woordenwisseling en worsteling ontstond en zij het vuur openden en gericht op de Colombianen schoten. Om weg te komen, renden de mannen naar buiten waar ze een willekeurige automobiliste dwongen haar auto en telefoon af te geven.''

Gezien de aard en de ernst van de feiten vond de officier ook voor hen een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats. Mede gelet op het strafblad van de beide mannen en hun aandeel in de cocaïnedeal, eiste hij tegen de 39-jarige man een gevangenisstraf van drie jaar en tegen de 28-jarige man een gevangenisstraf voor de duur van 14 jaar.