• Gemeente Amersfoort

Raadsleden boos over 'kostbaar' promotieplan

AMERSFOORT Enkele oppositiepartijen in de Amersfoortse gemeenteraad zijn verontwaardigd over een promotie-actie; het plan zou veel geld kosten en er buiten hen om doorheen zijn gedrukt. De actie behelst een aantal te maken promotievideo's waarin raadsleden zich mogen presenteren. 

Jeroen de Valk

Het idee is afkomstig van het 'presidium', ofwel een afvaardiging van raadsfracties en de burgemeester. De fracties van Amersfoort2014 en de SP zijn nadrukkelijk tégen deze wijze van promotie maken, 'op kosten van de Amersfoortse belastingbetaler'.

Ben Stoelinga, fractievoorzitter van Amersfoort2014, heeft schriftelijke vragen aan het presidium gestuurd, in de hoop dat 'dit onzalige plan' niet zal worden uitgevoerd. ,,De opnamen duren per raadslid - we hebben er 39 - minimaal dertig minuten. Met voorbereiding, nazorg en dergelijke gaat deze PR-grap veel gemeenschapsgeld kosten. Amersfoort2014 wil ook weten wat dit gaat kosten. Zijn er van tevoren offertes aangevraagd, of is deze klus zomaar aan een bedrijfje gegund?''

Stoelinga constateert dat het presidium in februari 2016 een communicatieplan heeft vastgesteld, waarin niet werd gerept over de video-opnames. Op 13 september nam het presidium dit besluit en afgelopen vrijdag werden de raadsleden geïnformeerd.

Marijke Jongerman (SP) valt ook over de kosten. In het AD laat ze weten: ,,Het is goed dat raadsleden zich meer willen profileren en laten zien waar ze mee bezig zijn, maar in dit geval zou ik zeggen: doe dat lekker zelf, en op eigen kosten.''