• Arjan Klaver

Zelf bier leren brouwen in het Klooster

AMERSFOORT De interesse voor het zelf brouwen is aan een renaissance bezig. Nederland telt bijna tweehonderd zelfstandige brouwerijen en aardig wat zogenoemde 'huurbrouwerijen' die ketels huren om hun eigen recept te laten maken. Het brouwen krijgt ook in Amersfoort een extra boost. Komende zondag, 12 maart, houdt het bier- en wijnmakersgilde 'De Amervallei' vanaf 11.00 uur een open brouwdag in het Klooster.

Arjan Klaver

Dit gilde, dat al decennia lang jaar bruist onder de naam 'De Amervallei', telt bijna 130 leden en heeft als hoofddoel het bevorderen en het behoud van het ambacht van het maken van wijnen en bieren door amateurs. „Het jaarlijks organiseren van een bierbrouwercursus voor beginner maakt daar onderdeel van uit", aldus gildelid Frans Groenestein. „Komende zondag hebben we tijdens de brouwdag vooral de leerlingen van de afgelopen twee jaar uitgenodigd om mee te doen. Er is ruimte voor vijftien brouwers met een opstelling van dertig liter of meer en daar kunnen we dan dertig mensen aan koppelen die meebrouwen."

Bierbrouwen lijkt op het eerste oog niet heel moeilijk. Maar dat is schijn volgens Groenestein. „Let wel, bier is zowel een genots- als een voedingsmiddel. De bierbereiding is dus uiterst kritisch op het vlak van hygiëne. Het minste foutje in de hygiëne wordt afgestraft met een slechte geur/smaak of verzuring. Vooral de bewerkingen, die na het koken gebeuren, zijn risicovol. In moderne brouwerijen gebeurt het productieproces - bijna - volledig in een gesloten circuit om risico's op infectie voorkomen. Voor een amateur-brouwer is dit alles niet mogelijk. De leerling moet alles in het werk stellen om de risico's te beperken."

WORT ,,Na de brouwdag gaat elke leerling met een emmer met mierzoete wort naar huis om dit te laten vergisten tot een lekkere Bock. We gaan die dag een Bockbier brouwen vanuit een basisrecept waar we creatief mee om mogen gaan. Op een gilde-avond in juni kunnen we proeven wat het uiteindelijk geworden is. En zo hebben we in het najaar allemaal een biertje dat naar de Bockbier kampioenschappen gestuurd kan worden, ofwel de Bergse Open Kampioenschappen. We hebben aardig wat leerlingen gehad die inmiddels meesters zijn in het bierbrouwen. Zoals De Volle Maat in Leusden. Met liefde en passie voor het bier roeren zij nu in hun eigen brouwketels. En dat resulteert in mooie en verrassende bieren."

PASSIE ,,Deze ondernemende brouwers hebben bij ons hun passie voor het het brouwen opgepikt. Na rijp beraad hebben de zij de stoute schoenen aangetrokken en is besloten om met De Volle Maat een breder publiek met hun bieren kennis te laten maken. Dat geldt ook voor de De Heidebrouwerij. Zij zijn sinds 2012 gevestigd in de manschappenkeuken op het oude kazerneterrein Maurits-Noord in Ede. Wie weet staan er na de brouwdag weer nieuwe mensen op die zich opgeven voor de cursus die kan resulteren in een eigen, smaakvolle brouwerij."

Komende zondag komen bierbrouwers naar het Klooster om hun eigen Bockbier te leren brouwen.