• Olivier Pilon scoorde in zijn debuutjaar voor Spakenburg vijftien keer en toch is degradatie een feit.

    Foto Rinus van Denderen

Amersfoorter Olivier Pilon degradeert met Spakenburg

AMERSFOORT Het besef is er nog niet, maar het is wel een feit; grootmacht Spakenburg is gedegradeerd. Amersfoorter Olivier Pilon blikt terug op zijn debuutjaar in het vissersdorp en kijkt al voorzichtig vooruit.

Jeroen van der Veer

Na het verloren duel tegen Rijnsburgse Boys zag Olivier Pilon bij volwassen mannen tranen in de ogen. Het verdriet bij de echte clubmensen deed de inmiddels 23-jarige pijn, maar er iets aan doen kan niet meer. In zijn debuutseizoen bij Spakenburg degradeerde de aanvaller uit het hoogste amateurniveau en moet Pilon voor het eerst in zijn voetbalcarrière een stapje terug doen.

Het is na een rampseizoen logisch dat een sportman terugblikt en dat doet de pijlsnelle aanvaller dan ook. Er komen diverse redenen boven tafel waarom zijn club faalde, maar het is vooral gissen. ,,Het is te makkelijk om te denken aan een 'wat als'-scenario. Wij -de spelers, trainers, het bestuur en de technische commissie- hebben gefaald en moeten nu op de blaren zitten."

Daar zit geen woord Spaans bij en daardoor speelt Pilon volgend seizoen niet op het allerhoogste amateurniveau. Een hard gelag voor de Amersfoorter, die vorig jaar nog gelinkt werd aan diverse profclubs uit binnen- én buitenland. Waar hij zijn voetballoopbaan begon bij CJVV, vertrok de aanvaller als tweedejaars B-junior naar Roda'46 uit Leusden. Daar werd zijn talent gezien door hoofdklasser SDC Putten en ook daar speelde hij twee seizoenen. ,,Ondanks een blessure in mijn tweede jaar, klopte GVVV aan."

 

AFKOOPSOM In Veenendaal bleek Pilon ook in de top van het amateurvoetbal een handenbindertje te zijn. Al na minder dan tien duels werd hij dan ook benaderd door grootmacht Spakenburg. ,,GVVV stond er op dat moment slecht voor, terwijl Spakenburg bovenin meedeed", verklaart Pilon de overstap van vorig seizoen. ,,Ik besloot een tweejarig contract te tekenen en was en ben daar trots op."

Toch is er wel een bittere nasmaak. Dat jaar steeg GVVV, mede door een fantastische Pilon, boven zichzelf uit en behaalde het net als Spakenburg een plek in de Tweede Divisie. ,,Doordat het in Veenendaal zo goed ging, was ik interessant voor clubs. Sparta Rotterdam, ADO Den Haag, Go Ahead Eagles en zelfs Le Havre uit Frankrijk werden genoemd. Ik had alleen, achteraf gezien misschien iets te vroeg, een contract getekend en daardoor moesten clubs een afkoopsom voor mij betalen."

 

ZINKEND SCHIP Hierdoor was Pilon niet meer gewild en moest hij zich dit seizoen 'gewoon' melden bij Spakenburg. ,,Met veel plezier", wil hij benadrukken. ,,Je merkt aan alles dat Spakenburg een grote club is en ik ben dan ook trots dat ik hun shirt draag."

Het seizoen begon onder Amersfoorter en ex-prof Hans van der Haar maar die werd na een mindere start op straat gezet. Een nieuwe trainer kwam voor de groep en ook hij maakte het seizoen niet vol. Ook de derde en tevens laatste trainer, Joop Gall, kon het zinkende schip niet meer redden.

 

BESEF Ondanks de vele wisselingen, in en buiten het veld, wist Pilon opnieuw naam te maken. Hij scoorde vijftien keer, maar ook hij kon de blauw-witten niet behoeden van degradatie. ,,Het was een onrustig seizoen", drukt hij het zachtjes uit. ,,We hebben na de winterstop bijvoorbeeld geen twee wedstrijden achter elkaar met dezelfde opstelling gespeeld. Daardoor had je geen vastigheid en mis je automatisme.

Hij benoemd diverse redenen waarom Spakenburg zijn verwachting niet heeft waargemaakt. Het had misschien op papier dan wel een van de beste selecties uit de Tweede Divisie, maar toch ging het kopje onder. ,,Wij hebben te lang gedacht dat wij het met onze kwaliteit wel gingen redden. Maar dat gingen we niet en dat besef is er ook zeker wel gekomen, alleen is dit te laat gebleken."

 

SCHITTEREN Ook nu weer wordt zijn naam genoemd bij diverse profclubs, maar Pilon verwacht dat hij -mede door zijn doorlopend contract- na de zomer gewoon op De Westmaat speelt. Er is echter nog geen trainer aangesteld en ook selectieversterkingen blijven tot op heden uit. ,,Deze week werd bekend dat er een spits kwam. Ik denk dat de selectie op andere onderdelen ook versterkt moet worden. Als je het mij vraagt moet er meer creativiteit in het spel komen. Met wat meer creativiteit op het middenveld komen mijn kwaliteiten nog beter tot uiting."

 

Genoeg om in de zomerstop over na te denken. Daarna wacht voor de Amersfoorter en zijn teamgenoten een belangrijke taak. ,,Zo snel mogelijk terugkeren op het hoogste amateurniveau. Daar hoort Spakenburg thuis. Nu uithuilen en straks een jaar in de Derde Divisie schitteren. Met de club, maar ook persoonlijk. Wie weet wat er daarna dan op mijn pad komt."