• Berry Powel op de gemeente botter

    Foto Rinus van Denderen

Berry Powel: 'Doelpunten maken voelt als drugs'

AMERSFOORT Hij is 36 lentes jong, misschien wel de meest scorende spits uit Amersfoort en hij schiet IJsselmeervogels hoogstpersoonlijk naar de titel. Berry Powel zit in de bloei van zijn leven en is nog lang niet voetbalmoe.

Jeroen van der Veer

Overal waar Berry Powel kwam, wist hij tot nu toe het leven van de verdedigers zuur te maken. Negentig minuten lang is hij soms onzichtbaar en opeens staat hij op het juiste moment om de winnende treffer te produceren. Het is een eigenschap die de inmiddels 36-jarige ver heeft gebracht en als het aan hem ligt nog ver gaat brengen.

De spits lijkt op een fles wijn; ook Powel wordt met het jaar beter en beter. Niet dat hij in het verleden een goedkoop huismerk wijntje was, maar aan mentaliteit ontbrak het hem nog wel eens. Dat kwam misschien wel door het gemak waarop hij het net wist te vinden.

,,Weet je dat ik daarom in de jeugd bij AFC Quick op doel heb gestaan", lacht Powel. ,,Een wedstrijdje of acht. Terwijl wij met de A1 in de Landelijke Divisie speelde. Elke wedstrijd ging verloren en de keeper stopte plotseling. In de eerste wedstrijd onder de lat hield ik de nul. Ik hield de meest onmogelijke ballen, omdat ik onder de lat ook dacht als spits. Ik wist waar zij ze gingen schieten. Enige nadeel was wel dat wij als team helemaal niet meer scoorde."

 

TOPSCORER Het jaar daarop vertrok hij naar Roda'46 en daar werd zijn talent eindelijk gezien. Op 24-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar het betaald voetbal en daarin maakte de Amersfoorter naam. Op zijn dertigste kwam in het warme Spanje voor Powel de omslag in zijn carrière. ,,Daar leerde ik wat allemaal bij het bestaan als profvoetballer kwam kijken. Daar zeurden ze niet als ze moe waren en gingen ze gewoon door. Als ik die ervaring eerder had meegepakt, had ik misschien nog meer uit mijn loopbaan kunnen halen."

Na drie seizoenen Spanje vertrok Powel weer naar Nederland, waar Heracles Almelo en Roda JC Kerkrade zijn laatste profclubs werden. Kozakken Boys werd vervolgens de nieuwe club van de doelpuntenmachine en ook op het hoogste amateurniveau vond hij makkelijk het netje. ,,We werden er kampioen, ik ben topscorer geworden en heb ook de Tweede Divisie meegemaakt. Alles had ik dus eigenlijk wel bereikt."

 

SPAKENBURG Daarom vertrok hij in de winterstop naar IJsselmeervogels. Zij spelen één divisie onder het hoogste amateurniveau en hadden om te promoveren doelpunten nodig. En tja, dan kom je al snel uit op de naam Berry Powel. ,,In de Tweede Divisie konden wij geen kampioen meer worden en hield ik een erg goede spits op de bank. Bij Vogels hadden zij mij echt nodig en ik wilde altijd al eens in Spakenburg voetballen. Deze deal heeft dus alleen maar winnaars."

Met zijn moeder en kinderen elke thuiswedstrijd langs de kant, schittert Powel ook in het rood-witte shirt van IJsselmeervogels. Met 15 doelpunten in 10 wedstrijden is hij in twee maanden tijd al een publiekslieveling geworden en hopen supporters al dat men hem een contract voor het leven aanbiedt. ,,Het gaat wel lekker", glundert de Amersfoorter. ,,Doelpunten maken voelt als drugs. Je wil altijd meer. Het team werkt keihard voor mij en ik hoef alleen dat balletje tegen het net te schieten."

BLINDELINGS Veel meters zie je de 36-jarige ook niet maken. Neem het duel tegen DVS'33, waar Amersfoorter Mohammed Al Haydar zijn directe tegenstander was. ,,In de wedstrijd moest hij lachen", blikt Powel terug. ,,Zei 'ie dat hij vond dat ik weinig deed. Later maakte ik de 1-1 en scoorde ik in de laatste minuut het winnende punt. Tja, als spits hoef je niet veel te lopen. Je moet gewoon weten waar de bal komt, want je krijgt altijd wel één mogelijkheid om te scoren. Door mijn ervaring durf ik wel te zeggen dat ik elke situatie inmiddels wel heb meegemaakt. Zet mij 's nachts op een donker voetbalveld en ik weet blindelings het doel te vinden."

De missie voor dit seizoen is duidelijk; kampioen worden met IJsselmeervogels en proberen de topscorerstitel in bezit te krijgen. ,,Ik wilde al altijd eens op de botter door Spakenburg. Daarnaast is mijn persoonlijke doel duidelijk. In een half seizoen bereiken waar anderen een heel seizoen voor hebben."

 

TOEKOMST Ondanks dat hij 37 wordt, denkt Powel nog niet aan stoppen. Zijn toekomst is wel onduidelijk. ,,De aanbieding van IJsselmeervogels leek een grap", aldus Powel. ,,Ik doe het hier volgens mij vrij aardig en toch was het aanbod slechter dan mijn huidige contract. Zoals het er nu naar uitziet, ben ik volgend seizoen transfervrij."

Afbouwen zit er nog niet bij. ,,Ik ben topfit, ga dagelijks naar de sportschool en ben hongerig naar doelpunten. Hooglanderveen hoeft dus nog niet te bellen", sluit de Amersfoorter met een lach af.