• Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen

Mohammed al Haydar knokt zichzelf omhoog

AMERSFOORT In zijn jeugdjaren werd er wel eens vragend naar Mohammed al Haydar gekeken. Wat moest men nou eigenlijk van die lange in de verdediging vinden? Goed, hij kon aardig meekomen, was bij APWC op 16-jarige leeftijd debutant, maar zou hij de top van het amateurvoetbal kunnen halen?

 

Jeroen van der Veer

 

Het is een vraag waar nog altijd geen antwoord op gegeven kan worden, maar Al Haydar heeft al wel zijn gelijk gehaald. Na topjaren bij Hoogland kwam hij afgelopen seizoen via DVS'33 in de Derde Divisie terecht en daar hadden sommigen in Hoogland hun vraagtekens bij. Behalve de verdediger zelf, die wist dat hij het niveau aan kon. ,,Ik moest alleen wel de kans krijgen om mijzelf te bewijzen en ik wist dat die kans er ging komen."

 

BERICHTJE Vol trots laat hij op zijn telefoon een berichtje lezen van zijn toenmalige trainer. De nieuweling bij DVS'33 begon op de bank, maar opeens was daar dat app'je van de hoofdtrainer. ,,Kijk, moet je lezen", zegt Al Haydar. ,,Er staat letterlijk dat hij winnaars achterin nodig had en dat ik het aankomende weekend basis stond."

Die winnaar is de 28-jarige inwoner van Amersfoort altijd geweest. Bij APWC moest hij opboksen tegen de oudere gasten en ook bij Hoogland had hij het niet altijd even makkelijk. Vooral de absolute winnaarsmentaliteit zorgde voor de nodige problemen. ,,Er vielen soms harde woorden. Ik kan niet tegen de Hooglandse mentaliteit dat ze in de derdeklasse ook plezier kunnen hebben. Ik had een andere beleving en wilde altijd winnen. Ik ben een echte winnaar. Veel medespelers ook hoor, maar een enkeling niet. Daar zei ik dan wat van en dat viel niet altijd even goed."

 

LEUKSTE PERIODE En juist omdat Al Haydar vaak zijn mond open trok, kwamen er diverse conflicten. Het waren dan Dave Dekker en Erwin Hermsen die hem kalm kregen. ,,Aan hen heb ik veel te danken. Zij spraken mij toe als ik te ver dreigde te gaan. In mijn Hoogland-tijd ben ik, mede door hen, volwassener geworden."

Zo negatief als het misschien klinkt, is het niet. Dat wil de mandekker wel benadrukken. ,,Alleen ik zei altijd wat ik dacht. Misschien niet altijd even slim, maar wel eerlijk. En echt, geloof mij. De periode bij Hoogland was echt leuk. Misschien wel de leukste die ik gekend heb."

In die periode promoveerde Al Haydar ook van rechtsback naar centrale verdediger en dook hij ook de sportschool in. Alles eraan doen om beter te worden. Zo was hij niet alleen met zichzelf bezig, maar ook met anderen. ,,Dan stuurde ik ze zaterdagavond een bericht of ze alsjeblieft niet wilden zuipen. Op zondag moest er gewoon altijd gewonnen worden."

 

GEMISTE STRAFSCHOP Twee keer was Hoogland dicht bij een promotie, maar zorgde een gemiste strafschop van Al Haydar ervoor dat er geen feest kwam. ,,Het was de laatste minuut en ik wist zeker dat ik hem ging maken. Geen twijfel mogelijk. Toch ging hij mis. Och, daar ben ik erg lang ziek van geweest. Desondanks belde toenmalig trainer Peter Visee mij op. Hij zei dat hij trots op mij was en hing op. Dat heeft mij goed gedaan."

In zijn laatste jaar bij Hoogland werd de titel behaald en daarna vertrok de verdediger door de voordeur. In DVS'33 vond hij zijn nieuwe club en daar werd hij na drie wedstrijden basisspeler. ,,Ik kende een goed seizoen, maar scheurde twee keer mijn hamstring. Vervolgens kwam ik terug in de basis en speelde ik alles."

 

SPARTA Desondanks bleef een contractaanbieding lang uit, waardoor Al Haydar met diverse verenigingen sprak. Uit de regio, maar ook in bijvoorbeeld Amsterdam. Toch viel zijn keuze op Sparta Nijkerk en zal hij volgend seizoen in de hoofdklasse te bewonderen zijn. ,,Uiteindelijk kreeg ik nog een aanbieding van DVS'33, maar toen had ik mijn ja-woord al aan Sparta gegeven."

 

TITEL Op de vraag of hij nu een lange neus trekt naar de mensen die soms vraagtekens hadden bij zijn kwaliteiten, is hij helder. ,,Natuurlijk niet. Ik wist van mijzelf wat ik kon en wat ik wilde. Dat en de mensen dicht om mij heen zijn belangrijk. Daarnaast ben ik nu een andere voetballer. Ben volwassener geworden en heb bij Hoogland grote stappen gemaakt." Het is dan ook niet te zeggen of Sparta Nijkerk zijn eindstation is.

Al Haydar begon pas op 12-jarige leeftijd met veldvoetbal. Hoe ver had hij kunnen komen als hij eerder was begonnen? ,,Het heeft geen zin om over dat soort dingen na te denken. Ik wil mij nu focussen op Sparta Nijkerk en een basisplaats veroveren. We krijgen een goede groep, met een leuke mix tussen jong en oud. Ikzelf ga voor een plek centraal achterin en samen willen we om de titel spelen."