• Foto Rinus van Denderen

Nieuwkomer Mooibroek legt basis voor zege Nieuwland

AMERSFOORT Een mooier competitiedebuut in het eerste elftal van Nieuwland had Ron Mooibroek zich zaterdag niet kunnen wensen. Niet alleen door de knappe winst (3-1) op titelkandidaat Veensche Boys maar nog meer door het fraaie doelpunt van de middenvelder waarmee hij op slag van rust de basis voor de Amersfoortse winst legde.

Balt Gmelig

,,Hardstikke mooi", was de eerste reactie van de schutter na afloop van de streekderby op sportpark Nieuwland. ,,Dit is wel een binnenkomer", vervolgde Mooibroek die door een voetblessure een week eerder de start van de competitie tegen De Meern (3-1 verlies) aan zich voorbij moest laten gaan. ,,Zo vaak heb ik ook niet met mijn linkerbeen gescoord." Het doelpunt van Mooibroek was een van de schaarse hoogtepunten in de eerste helft.  ,,Johan (Gelderblom) kaatste de bal netjes op mij terug en toen dacht ik, laat ik het eens proberen. Ik zag de bal erin vliegen." De openingstreffer van Mooibroek kreeg geen vervolg. In de tweede helft zagen de toeschouwers de pas 20-jarige Amersfoorter niet meer in de voorste linie. Hij was door trainer Dennis Schoonderbeek naar achteren gedirigeerd na het uitvallen van de geblesseerde verdediger Dennis Pot. ,,Maar ook op die plek kan ik prima uit de voeten", zei de op het oude nest teruggekeerde Mooibroek. 

IJSSELMEERVOGELS Hij startte zijn voetbalcarrière in de jeugd van Nieuwland. Daarna volgden vier seizoenen bij IJsselmeervogels, voordat hij vorig jaar besloot voorrang aan zijn studie sportmanagement en ondernemen op de Hogeschool Amsterdam te geven. ,,Ik heb toen nog wel met de selectie van IJsselmeervogels de voorbereiding op het seizoen meegemaakt." Voetballen op competitieniveau deed de in Doorn geboren Mooibroek in het seizoen 2015/2016 echter niet. Dat deed de nieuweling in de selectie van Schoonderbeek pas zaterdag, een maand na zijn eerste seniorenoptreden voor Nieuwland op het bij Hoogland gehouden Amersfoorts voetbalkampioenschap. ,,Op het AVK raakte ik echter geblesseerd", vertelde Mooibriek. ,,Daardoor miste ik ook de eerste wedstrijd." Het tweede competitieduel echter niet.

Dankzij de fraaie treffer van Mooibroek en doelpunten van twee andere spelers (Delano Flemming en Berat Avic) die ook op het oude nest zijn teruggekeerd, bleef Nieuwland het sterker geachte Veensche Boys de baas. ,,Ik ben blij met de overwinning", zei de opgewekte schutter. ,,Deze lijn moeten wij nu gewoon voortzetten. Ik denk dat wij dit seizoen hoge ogen kunnen gooien. Een kampioenschap wordt echter lastig. DHSC heeft veel nieuwe spelers en is de grote favoriet. Individueel zijn wij zeker goed voor de tweede klasse. We moeten alleen meer een team zien te worden." Over de inzet van dat team was trainer Schoonderbeek meer dan tevreden. ,,Ze hebben vandaag keihard gewerkt. Dat was vorige week wel anders. Dit was na de deceptie tegen De Meern een opsteker. We hebben als team optimaal gepresteerd", aldus de oefenmeester die voor doelman Robin Snijders, de vervanger van de afwezige Demian Dorrestein, nog een compliment had. ,,Hij heeft het fantastisch gedaan."