• Jaylan van Schooneveld wil slagen bij De Graafschap. ,,Daarom ga ik in de zomer ook hard trainen."

    Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer

Twaalfjarig talent tekent bij De Graafschap

AMERSFOORT Het is nu nog dagdromen, maar de voetbalwens van Jaylan van Schooneveld is bij het ondertekenen van een verbintenis bij De Graafschap een stuk dichterbij. Het 12-jarig talent mag aankomend seizoen bij de profclub uit Doetinchem laten zien wat hij kan. ,,Dit is pas het begin."

Jeroen van der Veer

 

Het is vroeg in de ochtend als Jaylan in zijn trainingstenue van De Graafschap op de bank zit. Bij zijn ouders in Vathorst kijkt hij meermaals naar de klok. Het is nog geen half vijf en dus moet het voetballertje nog even geduld hebben. ,,Pap, we moeten wel op tijd weg. Ik mag niet te laat komen voor de training."

 

CJVV Sinds kort gaan de autoritjes niet naar Bennekom maar naar Doetinchem. De middenvelder heeft sinds 11 mei een verbintenis bij die club en mag zich aankomend seizoen laten zien. Daarvoor moet alles wijken en daarom gaat hij daar straks ook naar school. ,,Deze kans moet ik pakken", zegt hij zonder twijfel. Want na al die jaren is hij dan eindelijk waar hij wil zijn. Bij een profclub, met zicht op meer. Bij CJVV trapte de rechtspoot voor het eerst tegen de bal en al snel viel hij op. Het talent mocht lichtingen overslaan en speelde tegen jongens die ouder waren. ,,Tot ik het niet meer leuk vond", aldus Van Schooneveld, als hij met een schuin oog naar zijn trotse vader kijkt.

 

NIEUWE ROL ,,Toen zijn wij verder gaan kijken", vertelt Niels van Schooneveld. ,,Hij trainde mee bij BFC, maar toen opeens kwam Bennekom. Daar had hij het direct naar zijn zin en heeft hij het plezier teruggevonden."

Als zijn vader aan het woord is, luistert Jaylan aandachtig. De twee zijn helemaal gek op het voetbalspelletje en kunnen er uren over praten. Ook langs het veld bij Bennekom stond Niels dan ook vaak naar zijn zoon te kijken. Daar zag hij een koppige Jaylan. ,,Ik werd van een aanvallende middenvelder een verdedigende middenvelder. Dat vond ik echt niet leuk. Maar ach, uiteindelijk was het wel goed, want daardoor viel ik nog meer op bij scouts."

 

VERHUIZEN Hij ontpopte zich tot spelverdeler en groeide uit tot de beste van zijn lichting. Diverse clubs trokken aan hem, maar de keuze viel uiteindelijk op De Graafschap. ,,Het wordt veel reizen", weet ook de twaalfjarige. ,,Ik moet om 06.18 uur de trein pakken en kom rond 18.30 uur thuis. Dat is een bewuste keuze, want ik wil slagen als profvoetballer."

De woorden worden zorgvuldig gekozen en de pretogen laten zien dat hij uitkijkt naar zijn avontuur. Ook voor het gezin wordt het een spannende tijd. ,,Als het moet rijden wij hem met de auto. We willen zelfs daarheen verhuizen als het nodig is", aldus vader Niels.

 

TOEKOMST Dat Jaylan niets aan het toeval wil overlaten, wordt duidelijk als hij spreekt over zijn zomervakantie. Zo is de voetballer al aan de slag met looptrainer Erik Ernest en doet hij ook thuis oefeningen.

Want op voetbalgebied is hij één van de beteren, maar fysiek en mentaal is er nog ruimte voor verbetering. ,,Normaal gesproken haalt De Graafschap geen spelers van buiten hun regio. Dat doen ze bij mij wel en dus moet ik het waarmaken. Het is aan mij om te laten zien dat ik wil slagen. Daarom ga ik in de zomer ook hard trainen. Ik wil fit aan het seizoen beginnen en mij laten zien bij De Graafschap."

Op de vraag of dit zijn plafond is, is Jaylan duidelijk. ,,Daar ga ik niet vanuit, maar dat ligt aan mijzelf. Ik moet het nu laten zien en wie weet wat er dan op mijn pad komt."