• Op 9 juli is er weer auditie voor het AJO.

    Walter Goyen

Amersfoorts Jeugd Orkest in zomerconcert

AMERSFOORT Het Amersfoorts Jeugd Orkest maakt zich op voor het Rabobank Zomerconcert dat op zaterdag 2 juli in de Stadszaal van De Flint plaatsvindt. Voor de pauze staan werken van Berlioz en Ravel op het programma. Na de pauze klinkt de Vijfde Symphonie van Tsjaikovski.

Peter Bruinsma

Dirigent Rolf Buijs is nu alweer aan zijn twaalfde seizoen bezig en voelt zich nog erg op zijn plek bij het AJO. Het programma kent niet echt een verbindend thema. Wat bepaalde de keuze voor deze stukken? Rolf Buijs legt uit: ,,Voor de pauze spelen we twee stukken van twee grote Franse componisten; Berlioz en Ravel. Door zijn fenomenale intuïtie voor klankkleur en grote kennis van het instrumentarium is Berlioz de eerste meester der romantische orkestratietechniek. Bovendien schiep hij de programmatische symfonie die zich later bij Liszt zou ontwikkelen tot symfonisch gedicht. Van Maurice Ravel spelen we de Tzigane pour Violon D majeur. Ook in dit werk hoor je zijn volstrekt persoonlijke stijl die hem naast Debussy tot de grootste moderne Franse meester maakt. Ravels Baskisch temperament kleurt zijn werk vurig en warmbloedig. Dat blijkt ook uit de uitbundige vioolsolo van Lonneke van Straalen die maar liefst tien minuten duurt en waarin ze haar speeltechniek en persoonlijke stijl volop kan etaleren. Het is een uitspatting van thematiek die Ravel hier weergeeft en die later met het orkest samen in rustiger vaarwater komt. Toch blijft die kleur van de volksmuziek, overgoten met een Frans sausje tot het einde de kleur van het stuk bepalen. De Vijfde Symfonie van Tsjaikovsky is een goed voorbeeld van een klassieke symfonie. Felle en soms banale uitbarstingen kenmerken zijn Slavisch temperament. Westerse invloeden zijn zeker hoorbaar. De veelkleurigheid van het stuk, maakt dat onze orkestleden het graag spelen. Hoe klassieker en symfonischer, hoe liever het de jeugd is."

AUDITIE Een week later, op 9 juli, maakt het AJO zich op voor de jaarlijkse auditieronde. ,,Het verloop is een natuurlijk gegeven binnen ons orkest. Studenten en scholieren die werken aan hun toekomst komen en gaan. Daarom hebben we dit jaar vooral strijkers nodig", vult Rolf Buijs aan. Voorzitter Hans Kattemölle benadrukt dat een zeker speelniveau is vereist. ,,De aspirant-leden moeten zo in een programma kunnen instromen. We krijgen vaak leerlingen van Scholen in de Kunst, maar ook leerlingen die privé les volgen. Een goede beheersing van het instrument is van belang n enige orkestervaring is wel gewenst want reken maar dat een orkest ook sociaal gezien een dynamisch geheel is".

VLUCHTELINGEN Kattemölle is met het bestuur bezig om Amersfoortse vluchtelingen uit te nodigen voor het concert in de Stadszaal. ,,We willen kijken of er kinderen zijn die belangstelling hebben voor muziek en les willen volgen bij Scholen in de Kunst. We willen laten zien hoe leuk muziek kan zijn."

Het concert begint om 20.00 uur.