• Man || CO: bewegingstheater van de bovenste plank tijdens de Spoffin Amuses 2017.

    Bart Grietens

Jörgen Rayman presenteert Spoffin Amuses

AMERSFOORT Jörgen Rayman, theatermaker en de nieuwe directeur van Dias Latinos, presenteert op 24 augustus de Amuses, het openingsfeest van festival Spoffin in theater Flint. Hij kent het festival eerlijk gezegd nog niet, toch kijkt hij er al naar uit. ,,Het lijkt mij te gek! Straatartiesten verdienen een podium."

Festivaldirecteur Alfred Konijnenbelt van Spoffin vroeg Rayman of hij de Amuses wilde presenteren. ,,Daar heb ik niet lang over hoeven nadenken. Als directeur van Dias Latinos vind ik het normaal om een zusterfestival in Amersfoort te helpen. Wat ik ervan verwacht? Ik laat mij verrassen! Zoals elke bezoeker. Ik ga mee in het enthousiasme en de verbazing."

Tijdens Spoffin wil Rayman ook zeker de stad in om een aantal voorstellingen te zien. Een voorkeur voor een bepaald genre of optreden heeft hij nog niet. ,,Het is allemaal nieuw voor mij. Het zijn allemaal top acts, dat is zeker! In Amersfoort is dat wel een vereiste, toch? Amersfoort is een geweldige festivalstad. De stad op zich is al een mooi decor. En Amersfoorters zijn geweldig publiek. Ze zijn blij als er iets te doen is. Eerder dit seizoen met Dias zijn wij als organisatie zo vaak bedankt door inwoners dat ik er verlegen van werd."

Van de partij is in elk geval het jonge theatertalent Abdelhadi Baaddi (NL) die overal waar hij komt hoge ogen gooit met zijn voorstelling Ik ga op reis en ik neem mee… Publiek maakt bijna letterlijk samen met Abdel en zijn vader een trip naar Marokko in hun Mercedes bus. Matrose (NL) en MAN || CO (NL) zijn ook al van die veel belovende jonge theatermakers.

MAN || CO is het leukste bewegingstheater- en danscollectief van dit moment. Ze vieren graag een feestje! Paul van der Maat (NL) probeert met behulp van het publiek de sterren te bereiken, Ariane & Roxana (FR) laten zien hoe te communiceren met alleen voeten en een stel ballen. Company Ici'bas (CH) creëert een eigen universumpje met een cirkel gras en De Mobiele Eenheid (NL) is goed voor een grijns van oor tot oor. Aina & Arias (CAT) dansen op het garagerocknummer Seven Nation Army van The White Stripes, Circ Bover (CAT) bouwt een show met niet meer dan eenvoudig bamboe en Shiva Grings (DE) is volgens de pers een provocateur die precies weet tot hoe ver hij kan gaan.

Kaarten via deze website.