• Gerda van Ekris

Winter bij het Keistad Fotocollectief

AMERSFOORT De nieuwe expositie van het Keistad Fotocollectief heeft als thema 'winters wit'. De dertien aangesloten fotografen willen de winter van 2016 niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ze hebben hun galerie aan de Stadsring 96 vanaf 12 maart gevuld met een aantal grootformaat foto's van een witte wereld.

De geëxposeerde werken zijn voor het merendeel verstilde landschappen. De variaties zijn verrassend, van contrastrijke zwart-witopnamen tot klassiek Hollandse vergezichten met witte weilanden en een helblauwe lucht. Er is ook abstract werk te zien, waarbij alleen de kleur nog aan een koude winter doet denken.

De meeste foto's zijn gemaakt op die ene dag dit jaar dat het even heeft gesneeuwd. De fotografen zijn in de buurt van Amersfoort gebleven. Er zijn opnamen te zien uit Arkemheen, de Soesterduinen en het Henschotermeer. Er is echter ook werk te zien uit het buitenland. Op die foto's is de sneeuwlaag beduidend dikker….

Het Keistad Fotocollectief heeft voor het inrichten van deze expositie deskundige, externe hulp ingeroepen van Pieter van Leeuwen. De expertise van een tentoonstellingscurator ontbreekt namelijk nog in het collectief.

Van Leeuwen studeerde af aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen met zijn scriptie 'Communiceren met foto's'. Sindsdien werkt hij als fotograaf, fotobespreker en redacteur van gerenommeerde fotobladen.

De expositie 'Winters wit' wordt feestelijk geopend op zaterdagmiddag 12 maart om 16:00 uur aan de Stadsring 96 in Amersfoort. De toegang is gratis. De reguliere openingstijden van de galerie: iedere zaterdag van 13:00-17:00 uur en op de zondagen van de Amersfoortse KunstKijkRoute.