• BDUmedia

73-jarige moet door vijf wietplanten huis uit

AMERSFOORT Er is een burgerpetitie gestart om te zorgen dat Bert de Bruin in zijn woning kan blijven. Bij een inval vond de politie in september vijf wietplanten en nu dreigt de 73-jarige bewoner zijn huis aan de Conickstraat uit te worden uitgezet.  

Jeroen van der Veer

Een anonieme tip zorgde ervoor dat de politie een inval deed en daarbij troffen zij de vijf plantjes aan. Deze stonden in de slaapkamer van De Bruin. De kunstenaar gebruikte de plantjes voor eigen gebruik, omdat hij aan parkinson lijdt. Aan onder andere PowNews legt de inwoner van Amersfoort uit dat hij door het gebruik van cannabis minder trilt. 

De bewoner van hofje De Armen de Poth dreigt nu op straat te worden gezet door de verhuurder. De Bruin deed vervolgens in de media meermaals zijn verhaal, waarbij hij uitlegde dat het echt voor eigen gebruik was.

In Nederland mag je geen enkele hennepplant hebben of kweken en de politie neemt de planten ook altijd mee. Als de verdachte afstand doet van de plant kan de zaak eventueel geseponeerd worden. Als dat gebeurt, neemt het Openbaar Ministerie de zaak niet verder in behandeling. Treft de politie meer dan 5 wietplanten aan, dan wordt er wel altijd een zaak van gemaakt. Ook als je afstand van de planten doet.

Omdat meerdere mensen de zaak opmerkelijk vinden, is er een online petitie gestart. Deze is inmiddels al meer dan 200 keer ondertekend.