!
Bevrijding
Bevrijding Weggeman, G.J./Foto Fortgens

Tweede Wereldoorlog wandeling

zondag 5 mei 2024 14:00 tot 15:30

Gilde Amersfoort herdenkt begin mei de Tweede Wereldoorlog met een speciale wandeling op 3, 4 en 5 mei. Gidsen van het Gilde nemen de deelnemers mee naar diverse plekken in de binnenstad en vertellen daar indringende verhalen over aangrijpende gebeurtenissen die in deze moeilijke periode hebben plaatsgevonden. Over onder meer Amersfoort als frontstad in de Grebbelinie, de verwoeste boerderijen, de evacuatie van de hele bevolking in de eerste oorlogsweek naar Noord Holland, de Jodenvervolging, over verzetsstrijders, onderduikers en een overval op een distributiecentrum. 

Ondanks dat Amersfoort er in de eerste oorlogsweek er verder nagenoeg ongedeerd van af kwam, hebben de oorlogsjaren een zware wissel getrokken op de stad en haar inwoners. En uiteraard was er buiten de stad, op het grondgebied van Leusden, Kamp Amersfoort waar tienduizenden mensen onder een wreed regime kortere of langere tijd gevangen hebben gezeten en honderden gevangenen zijn omgebracht. 

De gidsen vertellen ook over de enorme schaarste en honger, in de laatste Oorlogswinter en nog veel meer. Amersfoort werd als een van de laatste steden bevrijd. Op 7 en 8 mei 1945 reden Engelse en Canadese militairen de stad binnen en was het eindelijk voorbij.

De wandeling is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig. Meer info: www.gildeamersfoort.nl.

Locatie