• Het landhuis waarin het MOA was gevestigd.

    BDU

Amersfoort wil geld zien van failliet museum

AMERSFOORT In nuchtere bewoordingen heeft het college de gemeenteraad geïnformeerd over de financiële afwikkeling van het gesloten Museum Oud  Amelisweerd (MOA). Het museum, gevestigd in een landhuis in de gemeente Bunnik, ging deze zomer failliet.

Jeroen de Valk

Aangezien het MOA werd gezien als een opvolger van het Armando Museum in Amersfoort (dat in 2007 in vlammen opging), kreeg het een jaarlijkse toelage van één ton van de gemeente Amersfoort.

Wat betekent het faillissement voor Amersfoort? De subsidie voor het jaar 2018 wordt in ieder geval verlaagd. Amersfoort verwacht 30.000 euro terug en zal daarover een rekening versturen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de toelage voor het jaar 2019 'te weigeren'. Dat is geen raar idee, want A - het museum is dicht en B - de toelage werd vooral gebruikt voor beheer en expositie van 'de kerncollectie'.

TRANSPORT Deze 'kerncollectie' wordt weer in eigen beheer genomen. Het gaat om 23 werken van de op 1 juli overleden kunstenaar Armando, die eigendom zijn van de gemeente Amersfoort. Hier hangt ook een prijskaartje aan. Zestien van de werken worden momenteel geëxposeerd in de Chinese stad Guangzhou. Amersfoort gaat ervan uit dat de kosten van het retourtransport naar Nederland - in totaal 28.000 euro - voor de helft door het MOA worden betaald. Het museum kan dus ook hiervoor een rekening verwachten.

Waar wordt deze bescheiden gemeentelijke collectie geëxposeerd, nu het MOA is gesloten? Daarover doet de raadsinformatiebrief nog geen uitspraken. Insiders kwamen wel met suggesties, kort na het faillissement: het Rietveldpaviljoen op de Zonnehof of een apart daartoe in te richten ruimte bij Kamp Amersfoort.

Armando was immers diep geraakt door de gebeurtenissen op het Kamp gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op in de omgeving ervan.