Amersfoort heerlijke festivalstad

De weergoden hielden van Amersfoort met zijn festivals de afgelopen Pinksterdagen. Raak lichtelijk gestrest want ik wil met dit mooie weer naar alle festivals en exposities maar dat is praktisch eigenlijk niet te doen. Uw stukkiesschrijver is brugwachter van dienst op beide Pinksterdagen maar er tussendoor probeer ik toch effe wat mee te pikken van al dat lekkers op foodfestival Lepeltje Lepeltje, de optredens op het Eemplein van Amersfoorts muzikale toppertje Sanne Hans/Miss Montreal en muziekband Daredevils met een muzikale blikseminslag van astronomische proporties.

De interessante expositie van 'Real Human Bodies' (echte menselijke lichamen) in de Mariënhof moet ik zeker heen maar ook VW Show van Volkswagen Vintage oldtimers op de Wagenwerkplaats wil ik bekijken. Tussendoor ook nog het Nederlands Acrobatenfestival in Sportpark Bokkeduinen bijwonen maar eenmaal onderweg besef ik dat dit gekkenwerk is, veel te inspannend. Heb geeneens tijd om rustig wat te drinken! En dat laat uw stukkiesschrijver natuurlijk niet gebeuren. Even naar restaurant Dara om daar op de vensterbank op mijn gemak even een time-out te nemen intussen de genietende terrasbezoekers gadeslaand. Waar ik al bang voor was gebeurde met enige regelmaat, de brugtelefoon gaat niet alleen bij Dara maar ook als ik net sta te luisteren tussen een menigte FC Amersfoorters. Neem een beetje beschaamd op, hou de telefoon onder mijn jas maar de muziek overstemt de meneer die met zijn bootje de Eemhaven in wil en vraagt om openingen van de Koppel en Kwekersbrug. Ik wurm me door het massaal toegestroomde publiek en fiets, onderwijl vrolijk 'Op Een Mooie Pinksterdag' van Annie M.G. Schmidt fluitend, naar de beide bruggen. Heet de bootbewoners van harte welkom, overhandig een bootschappentas (Ja, met een t ) met informatie, vlaggetje en leg uit hoe het werkt in de haven.

Op tweede Pinksterdag probeer ik het opnieuw maar ook dan hebben tientallen eigenaren van motorjachtjes besloten om de Amersfoortse haven te bezoeken of te verlaten. Net voor ik het wil opgeven is daar collega brugwachter Kees van de Brink die aanbiedt om de middag over te nemen zodat ik toch nog bij wat van de vele topattracties aanwezig kan zijn. De Mariënhof is een aanrader, zeker een bezoek waard. De overige festijnen ben ik niet meer aan toegekomen want als ik het foodfestivalterrein op het Annie Brouwerplantsoen betreed raak ik in complete extase. Al die bedwelmende geuren, de kleurrijke bezoekers, de lekkernijen op barbecues, in ovens, ronddraaiend aan de grill. Ik betrad niet alleen het eetparadijs op aarde, er bestond ook zoiets als een bierwalhalla op dit culinaire groene lusthof. Ga niet verklappen waar ik van genipt, gesnoept, geknabbeld, gesmuld en geschrokt heb. In augustus weer watertanden bij Kannen & Kruiken. Maar deze oase van verrukkelijkheden op tweede Pinksterdag 2018 zal mij nog héél lang heugen, met dank aan Kees!

Joop de Keijzer.