Avondje Literatuur

Marjan Berk, wat een heerlijk mens is dat toch. Deze schrijfster/actrice zat zaterdag tijdens de derde Nacht van de Literatuur in de Mannenzaal. In twee sessies van drie kwartier waarin ze werd geïnterviewd door Vera van Brakel oogt ze breekbaar maar haar ontwapenende humor en ongebreidelde fantasieën werken nog immer aanstekelijk. Na afloop had ze zelfs nog de energie om de tientallen fans van haar boeken blij te maken met een handtekening en uw stukkiesschrijver te woord te staan voor een kort interview. Op mijn knieën ging ik voor deze topper die met haar column vorige week in het AD over wildplassen de lachers weer uitbundig op haar hand kreeg.

Even later stond ik tot mijn grote verrassing ook nog eens tegenover Herman 'Toedeledokie' Koch. De als een komeet omhoog geschoten sympathieke auteur (Het Diner) die zelfs de wereldberoemde thrillerschrijver Stephen King als groot bewonderaar heeft, was heerlijk spontaan en openhartig. Dankzij de perskaarten, verstrekt door KAdECafé uitbater Coen Molenveld, konden we overal ongestoord ons (vrijwilligers) werk doen en waren op alle locaties van harte welkom.

Stadsbrouwerij De Drie Ringen zat stampvol. Wist niet dat kroegbaas Gert van Reenen iets met literatuur had maar als je hem een biertje ziet tappen is dat voor mij pure poëzie. We hebben geprobeerd om alle twaalf de locaties te bezoeken maar dat bleek een onmogelijke opgave. Effe snel naar de Vita Nova, de Inspiratieboot, fietsboot Eemlijn en zaal Bloemendaal bij Zandfoort aan de Eem waar Thomas Olde Heuvelt werd ondervraagd. Thomas is nu al een supertalent dat met zijn doodenge horrorthriller 'Hex' al internationaal is doorgebroken. We vlogen van de ene naar de andere locatie, werden overal met open armen ontvangen.

De organisatie was erin geslaagd met Herman en Marjan het neusje van de zalm naar Amersfoort te halen. Onnodig te vermelden dat er op elk plekje waar we verschenen automatisch de biertap in werking werd gesteld maar gedisciplineerd als ik ben sloeg ik het gerstenat beleefd af. Vanzelfsprekend verbaasde blikken bij zoveel daadkracht en standvastigheid maar de rug bleef recht. Ik wist niet dat ik het in me had maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Bij de laatste halte gingen we dan toch overstag want het veldwerk zat erop. Het water liep mij in de mond bij het zien van dit welverdiende glas bier bij KAdECafé, netjes geserveerd door Coen. Met gesloten ogen proef ik buiten op het terras in deze zwoele najaarsavond in september met overal literatuur in de lucht, mijn eerste glas. Krijg prompt de neiging om te gaan staan en een gedicht voor te dragen. Geïnspireerd door deze avond voel ik een lofzang op onze Keistad opkomen maar op dat moment komt Herman Koch naar buiten en stormt het hele terras met een boek van zijn hand naar hem toe om een handtekening. Mijn debuut als stadsdichter in de kiem gesmoord. U zult het helaas moeten doen met bovenstaand literair meesterwerkje.

Joop de Keijzer.