Big City

Wie het afgelopen weekend in de binnenstad van Amersfoort vertoefde moet zich even in wereldsteden als Barcelona, Milaan of Amsterdam hebben gewaand. Druk!! Overal hoorde uw stukkiesschrijver vreemde talen, zaten terrassen boordevol, hadden stadsgidsen Harald Ket en Inge Vos hun handen meer dan vol.

Met hun flyer 'Kom ook naar Amersfoort....en ontdek hoeveel moois de stad te bieden heeft', slaan ze de spijker op zijn kop. Rondvaartboten van de Waterlijn voeren af en aan, de Muurhuizen was ontdekt door kunstliefhebbers want de huiskamers van daar gelegen monumentenpanden stonden gastvrij open voor geïnteresseerden. Kunstmanifestatie 'Vreemde Gasten' was een daverend succes. De prachtig gerestaureerde Elleboogkerk was ingericht met kunst van Amersfoortse bodem. Doelgroep; mooi grijs, enthousiast, bijtijds naar bed, koekje bij de thee, beschaafd, géén haast. Wat is Facebook! Geen appje versturen, wij bellen elkaar gezellig op, gaan high tea'en of naar tentoonstellingen zoals deze.

Uw stukkiesschrijver, tevens kunsthistoricus, sprak kort met wethouder cultuur Fatma Koser Kaja. Hoe krijg ik dat frutseltje onder de S van Koser, een zogenaamde cedille? De wethouder kon maar kort een praatje maken, ze moest als een speer naar theater Flint. Fatma doet veel op de fiets want zo leert ze Amersfoort nog beter kennen, chapeau. Zal haar binnenkort eens vragen op de fietsboot te stappen.

Nu terug naar bomvol Amersfoort. In Stadsbrouwerij De Drie Ringen zat het mudvol. Uitbater Gert van Reenen kwam in de middag binnen schuifelen, rookte een peuk, wist zich omringd door vele vrienden waaronder Henk Knol en Kees van Engelenhoven. Honderden toeristen liepen in en uit. Een gezelschap aan elkaar geketend met handboeien liep met vallen en opstaan binnen om iets op te schrijven voor een puzzeltocht. Bij restaurant Dara hetzelfde, een tjokvol terras, af en aan rennend personeel. Zondag, ook een gekkenhuis. In de Hooglandse Martinuskerk waren optredens, een veiling, workshops en niet onbelangrijk, een bierbrouwer. Het brouwproces rook naar 'het wassen van vuile onderbroeken', hoorde mevrouw de Keijzer een vriendin zeggen. Toch kocht mijn eega voor haar 'Jopie' enkele flesjes Torenbier, gebrouwen met natuurlijk Hooglands water. Het gerstenat ligt in de koelkast, wordt genuttigd samen met andere herfstbieren, gekocht op het Bockbierfestival in het Krankeledenplantsoen, nog zo'n topevenement. Doelgroep; jong, met/zonder baardje, knallen, doorhalen, weinig slaap, geen stem meer, volle creditcard. Blijven via Facebook, apps en Twitter op de hoogte van dit soort festivals. Kaasboer Piet Renkema was er ook, liet ons niet gaan zonder een lekker stukkie kaas mee te geven. Dat maakt dit vrijwilligerswerk extra leuk om te doen, zo'n kleine blijk van waardering en als de camera in beeld verschijnt gaan de tapkranen ook nog eens razendsnel open om te proeven. Daar is, buiten een speciaal glas, verder niets voor nodig!

Joop de Keijzer.