Bronnen beschermen

Dat BPA-raadslid Hans van Wegen zijn bronnen niet openbaar maakt en beschermt snap ik wel. Je krijgt namelijk nooit meer gevoelige informatie en belangrijke tips als je degene die jou op de hoogte houdt van allerlei ontwikkelingen die niet of pas veel later bekend mogen worden, gaat onthullen. Werd er zelf een paar keer mee geconfronteerd. Toen de vegetarische nasi van burgemeester Lucas Bolsius behoorlijk was aangebrand kreeg ik deze uiterst gevoelige informatie uit huize Bolsius. Als ik dan vermeld dat zijn lieftallige echtgenote Marica mij dat vertrouwelijk heeft medegedeeld krijg ik daarna nooit geen pikante privé onthullingen meer uit of van huize Bolsius.

Als CU-raadslid Simone Kennedy thuiskomt met onder haar schoenen een dikke laag hondenpoep dan ga ik niet verklappen dat haar man James mij dit smakelijk telefonisch heeft medegedeeld want dan hoor ik daarna nooit meer iets van deze joviale geschiedkundige. Veronderstel dat D66-raadslid Jacques Happe zijn hond uitlaat en laat poepen op een plek die daar niet voor is bedoeld en een mij bekende stadswacht hem op de bon slingert dan ga ik deze gezaghebber niet in één van mijn columns met naam en toenaam opschrijven. De tipgever moet er blindelings van uit kunnen gaan dat zijn informatie bij jou veilig is zodat hij of zij nog jarenlang smeuïge, gevoelige, pikante, sensationele, spraakmakende en vertrouwelijke tips en nieuwtjes met je kan blijven delen.

Raadslid betrapt op wildplassen in de binnenstad, 'mondje dicht anders hoor je nooit meer wat van me', zei een goede vriend die naast hem stond te urineren op dat moment diep in de nacht. Een parkeerwacht drukte mij op het hart niets te schrijven over de bekeuring die een lokale politicus kreeg omdat hij op een invalidenparkeerplaats stond geparkeerd.

Uw stukkiesschrijver moet zich vaak enorm beheersen om niet te schrijven over dit soort kleine onvolkomenheden van mannen en vrouwen of genderneutralen want er is niets zo vermakelijk als het onthullen van dit soort pikanterieën. Laatst nog een PvdA-raadslid dat zonder te kijken gewoon tot drie keer toe door rood reed op de Stadsring. Die dame heeft toch een voorbeeldfunctie maar mij hoor je niet. Nog een CDA-politica die zo opging in het whatsappen met haar iPhone dat ze een scootmobieler over het hoofd zag en over de vrouw heen viel. Daarbij raakte ze het versnellingspookje en schoot het wagentje de berm in waar het muurvast in de drassige grond kwam te zitten. Ik deed net of ik het niet had gezien, keek knarsetandend weg. In slaap gesukkeld Groen Links-raadslid tijdens saaie raadsvergadering, het zal me worst wezen. SP 'er met een slokkie teveel op knoeiend met zijn broodje shoarma bij 'Broodje Hadi', my lips are sealed.

Een wethouder die tijdens een etentje zijn schoenen uitdeed en na afloop een spontane boer liet, het zal voor u als lezer altijd een raadsel blijven. Uw stukkiesschrijver is net als Manuel uit 'Fawlty Towers', 'I know nothing'!

Joop de Keijzer.