Buurtbaksels

Afgelopen zondag nou eens geen traditionele buurtbarbecue maar een soort ´Heel Holland Bakt´. Buurman Tjerk van nummer 26 kwam met het originele idee om alle buurtjes een taart te laten bakken die dan zondagmiddag op het veld aan de IJsselstraat tentoongesteld werd om daarna te worden beoordeeld op vorm, decoratie, smaak en presentatie.

Wat hadden de bewoners zich heerlijk uitgeleefd en wat zaten er creatievelingen tussen de buurtgenoten. Bijna het hele rijtje bewoners deed mee aan deze ´Heel Dollardstraat Bakt´ (HDB) wedstrijd. Vooral de kinderen hadden de keukens in gebruik genomen om aan de gang te gaan met deeg, meel, bakspullen, deegrollers, uitsteekvormpjes, slagroomspuiten, mixers en blenders. Het gerucht gaat dat er in sommige Dollardstraatkeukens na gedane arbeid tot in de kleinste kieren en naden slagroom, koekkruimels en deegklodders werden aangetroffen, moeders tot vandaag nog aan het soppen zijn om hun keuken er na dit slagveld weer spic en span uit te laten zien. Plafonds die opnieuw moeten worden gesausd, spekgladde vloeren door gevallen eieren, kleverige deurklinken, aangebrande en zwartgeblakerde koekjes, een langharige huiscavia zat muurvast aan de bank geplakt, tientallen keukenrollen verbruikt, twee wespen en ontelbare fruitvliegjes in een open potje abrikozenjam. Achterburen hebben zelfs nog op het punt gestaan de brandweer te bellen toen buurman Jan-Pieter een vaag deegkneedsel veel te lang in de oven had laten zitten en pas na een brandalarm in het plafond alsnog met een noodgang het verkoolde misbaksel uit de oven griste maar daarbij vergat een ovenhandschoen aan te trekken.

Vertrok maandagmorgen met een paar flinke blaren naar zijn nieuwe werkgever. Maar de presentatie van de kunstwerken was uiterst verrassend. Nieuwe buren van nummer 30, Iris en Jonathan, hadden een taart in de vorm van een hart gebakken. Om zo symbolisch hun gevoel voor hun toekomstige buurt en zijn bewoners uit te drukken, zo schattig. Er kwam een taart met allerlei zeedieren op tafel, een droptaart, een taart met zoveel zoetigheid dat je na één hap al aan de tweeduizend calorieën zat en een taart waarvan de maker niet precies wist wat zij erin had gestopt maar na een hapje bleek het een gemengd vruchtenbaksel te zijn wat overigens prima te hachelen was. Mevrouw de Keijzer had een etagère gevuld met cheese- en cup cakes, afgemaakt met framboos, aardbei of braam gedoopt in warme chocolade. Uw stukkiesschrijver, tevens gulzige lekkerbek, heeft van alle taarten een stukje afgesneden en geproefd.

De meeste kunstwerkjes hadden niet misstaan in 'Heel Holland Bakt' waar presentatie duo André van Duin en Janny van der Heijden waarschijnlijk helemaal lyrisch van zoveel 'topstukken' waren geworden. Heb tijdens het televisieprogramma 'Zomergasten' nog regelmatig een boer(tje) moeten laten want mijn maag was compleet van slag!

Joop de Keijzer.