De dagen na Koningsdag

Zag van de week projectleider Koningsdag, Yordi Grutters, overvliegen want hij schijnt vleugels te hebben gekregen van deze onvergetelijke oranje verjaardag. Burgemeester Lucas Bolsius zweeft al dagen op een roze wolk door het gemeentehuis. Nu zijn echtgenote Marica ook nog eens is onderscheiden met een lintje komt hij voorlopig niet meer van die wolk af. Er wordt gefluisterd dat zijn eega is beloond door de selectiecommissie voor haar jarenlang zonder morren nuttigen van de vele vegetarische maaltijden die Lucas zo liefdevol voor haar en hun kinderen heeft klaargemaakt. Een ongelofelijke prestatie die niet onopgemerkt is gebleven. De Amersfoortse wethouders hadden het ook heel zwaar daar hun afdelingen de afgelopen weken kampten met zware onderbezetting. Veel ambtenaren op het stadhuis waren uitgeleend aan de Koningsdagorganisatie. Het gerucht gaat dat veel actuele dossiers nu pas weer uit de kast worden gehaald want er was geen personeel om er aan te werken. Maar bedenk wel het kunnen zomaar vuige roddels zijn geweest.

Helaas kijkt niet iedereen tevreden terug op deze mooie feestdag. Er waren ook inwoners die er wrange herinneringen aan over hebben gehouden. Dranghekken en gestalde fietsen verdwenen in het water, een sloepje van 'Aan het Roer' werd met een gescheurd dekzeil aangetroffen. Veel afval was gedumpt naast auto's en in bloembakken. Als uw stukkiesschrijver, tevens freelance Clean Force medewerker, een rondje om het brugwachtershuisje maakt stapt hij voorzichtig over een paar plakken braaksel heen, ruimt wat plastic bekertjes en kapot glaswerk op. Een beleefde verkeersregelaar krijgt de wind van voren van een opgewonden meneer die naar zijn werk wil. Als ik tegen de schuimbekkende onredelijke manspersoon zeg 'Doeslief' krijg ook ik de volle laag, beland er wat speeksel op mijn mouw. Haal mijn schouders op, steek mijn duim op naar de geschrokken dame in het gele hesje, fiets moedeloos hoofdschuddend naar stadsbrouwerij 'De Drie Ringen' om af te koelen. Ben ook razend nieuwsgierig waar al die cadeaus zijn gebleven die met bakfietsen werden opgehaald want vroeger waren er immers rododendrons.

Ons negenkoppige Amersfoorts quizteam stelde teleur. Heb tevens ons pronkstuk singer-songwriter Sanne Hans (Miss Montreal) geen optreden zien verzorgen. Toch is Amersfoort, ook al is het een 'Groot Dorp' (Dank aan Albertine van Vliet), gigantisch gepromoot en op de kaart gezet. Als ik langs de camperplaatsen loop tegenover de brandweer komt er een dolenthousiast echtpaar naar buiten. Ze zijn na het zien van Koningsdag op televisie speciaal naar Amersfoort gereden. Het zag er op die beelden zo fraai uit dat ze naar de Keistad zijn afgereisd, boeken snel een paar dagen bij. Met een blije glimlach neem ik afscheid van het stel. Constateer tevreden dat Amersfoort het prima heeft gedaan. Laat Grutters nog maar effe vliegen en Bolsius effe zweven!

Joop de Keijzer.