De persconferentie

In de haast Koninklijke toplocatie 'Mariënhof' werd afgelopen maandag de tjokvolle persconferentie gehouden voor 27 april Koningsdag 2019 in Amersfoort. Dit prachtige pand, waar ook de start van de Oranje stadswandeling begint, liep razendsnel vol met alle landelijke media van zowel radio als televisie.

Pandbewaarder Adriaan Derksen keek met gepaste trots naar dit mediacircus. Tussen de commerciële tv-zenders SBS6, Hart van Nederland, RTL4, RTV Utrecht, AD/TV, Telegraaf en andere schrijvende collega's liepen uw stukkiesschrijver, tevens royalty-watcher en cameraman Peter, aanvankelijk een beetje beduusd wat opnames te maken. Tussen al dit camerageweld van indrukwekkende professionele opnameapparatuur, tv-ploegen met drie/vier man, verslaggevers met tablets en alles op het gebied van opnamesnufjes, waren Joop en Peter met hun eenvoudige camera en microfoon wat voorzichtig begonnen. Maar naarmate de ochtend vorderde kregen we meer de gelegenheid om de vele betrokkenen te interviewen.

De altijd goedgebekte en apetrotse burgemeester Lucas Bolsius stond voor de vele camera's te glimmen, zijn Koningsdag vol overgave aan te prijzen. Conditioneel is hij ook ijzersterk, want het vergt een behoorlijke fysieke inspanning om al die interviews tot een goed einde te brengen. Bunschotens burgemeester Melis van de Groep -zijn financiële bijdrage aan het Oranjefeest is inmiddels overgemaakt- was ook prima te spreken over de regionale deelname en stond vol verve zijn blauwe hart en dorp te promoten. Ik keek als 'Local Celebrity' mijn ogen uit. Het interview met Oranjefan Oscar 'Dropjespot' Meijer liep gesmeerd, Jeroen 'Blauw Bloed' Snel was van de partij, ik kan niet wachten tot 27 april, waar hij zeker een rol gaat spelen in de hele Koningsdag euforie. Het praatje met Justine Marcella, hoofdredacteur van tijdschrift 'Vorsten' was heel gezellig. Heb eindelijk een vrouw te spreken gekregen tussen al dat mannenvolk. Jongerenwerker Ibrahim el Khalki gaat ook een rol spelen in het Oranjespektakel. Tevens gaan we de vingeroogjes van Lejo (Leo Petersen) terugzien op 27 april.

Uw stukkiesschrijver, fervent Maxima bewonderaar, kreeg zelfs de gelegenheid wat vragen te stellen. Kwam er zodoende achter dat burgemeester Bolsius alle coupletten van het Wilhelmus uit zijn hoofd kent. In het babbeltje met gemeentelijk coördinator Yordy Grutters over dit 'Kersje Op De Oranjetaart' bleek dat er ten stadhuize nog bergen werk te verzetten zijn.

Over taart gesproken, ook 'Heel Holland Bakt' winnares de Amersfoortse Anna Yilmaz gaat aan de slag met een verrassend (oranje?) baksel. Bij binnenkomst in de 'Mariënhof' stond de koffie klaar en een chocolaatje met, hoe kan het ook anders, het 'Wij, Amersfoort' kroontje. Lekkere traktatie, maar waar ik nog meer naar uitkijk is de smaak van het knaloranje speciale brouwsel van Rock City Brewing het 'Ik, Willem' biertje!

Joop de Keijzer.