December 'goeds'

December is de maand waarin ik mij, nog meer dan anders, realiseer dat ik het goed heb. Er lagen cadeautjes onder de boom. Mooi ingepakt in goudpapier met een nog mooiere strik eromheen. We keken al weken uit naar de kerst, zo gezellig. Want met kerst mag ons grote gezin, inmiddels met aanhang, dan eindelijk de met zorg uitgekozen cadeaus uitpakken. We bestuiven ons daarna met de heerlijke exclusieve parfum. De lichtjes flikkeren om ons heen in ons heerlijke verwarmde huis. We gourmetten aan een mooi gedekte lange tafel met dure wijn. Voor ons ligt de 'luxe versie' gourmetschotel met duurzaam gevangen kabeljauw. Je wilt toch wat speciaals met kerst. We zijn gezegend met zoveel geluk en hebben mazzel dat onze rekening dit deze maand ook toelaat. ,,We werken er hard voor" zeggen we tegen elkaar. Maar daarin staan we niet alleen. Er zijn veel mensen die veel harder werken maar het met zoveel minder moeten doen. In de wereld is veel ellende.

En zelfs in ons eigen rijke landje zijn er veel mensen afhankelijk van de Voedselbank.

Ik zag een oproep voor vrijwilligers voor de inzamelingsactie van de Voedselbank bij de supermarkt in Hoogland. In december grijpt dit me nog meer aan en dus zei ik ja. En zo stond ik samen met een aantal anderen op een zaterdag mensen aan te spreken. Wat een fijne mensen telt Hoogland! Ik kreeg de kans niet eens om een slok thee te nemen, we hadden het gewoon druk. Er kwamen mooie gesprekken op gang. Zo sprak ik een meneer die zelf aangaf weinig geld te hebben en het eigenlijk niet kon missen, hij wist wat het was.

,,Dan moet u dit echt niet doen, u heeft het zelf hard nodig" gaf ik hem aan. Hij kwam later naar me toe en gaf me toch een pak zoute koekjes. ,,Ik ben op de goede weg, ik wil toch graag wat geven." Ik was overdonderd van deze liefdadigheid. Mensen verontschuldigden zich zelfs als ze al ergens anders hadden gedoneerd. Als we bewust of onbewust werden genegeerd keken we elkaar even zwijgend aan en gingen verder. Ons doel was helder, iedereen wil een fijne decembermaand.

Liefdadigheid, het valt mij in december ook meer op of ik sta er meer bij stil. Zo liep ik bij de Hooglandse sferen. De sfeer, de mensen, de gezellige kraampjes, de kerk, het koor, het was adembenemend mooi. En dan heb je de vrijwilligers die het jaarlijks weer voor elkaar krijgen om mij te betoveren met het kerstverhaal tijdens de lichtjestocht in Nieuwland.

Ik denk aan de ijsbanen, die op Emiclaer is dit jaar nog mooier en zelfs overdekt! Zo heb ik zelf mijn schaatsen aangedaan bij het Eemplein. Zoveel mensen die zich overal vrijwillig inzetten voor een ander. Het voelt ook gewoon goed om iets goeds te doen. De decembermaand brengt mensen samen. Jammer dat de maand bijna voorbij is.

Goede jaarwisseling.

Bianca van der Linden-Snel.