Dekmantel

In televisieprogramma 'Undercover' zag ik een burgemeester onherkenbaar zijn stad induiken om op deze manier meer inzicht te krijgen van wat er in zijn stad zoal speelt. Uw stukkiesschrijver had meteen zijn column voor de woensdag in zijn hoofd.

Eerst dacht ik wethouder Kees Kraanen als locoburgemeester te zien bij een werkbezoek maar als ik goed kijk is het echt wethouder Kees Kraanen getooid met de sierlijke ambtsketen. Dat was best effe wennen. Even ga ik in gedachten terug naar Kees die zijn eerste schreden zet in de Amersfoortse politiek als kandidaat raadslid voor de Burger Partij Amersfoort (BPA) van Hans van Wegen. Toen we samen in de gemeenteraad zaten, Kees voor de BPA, uw stukkiesschrijver voor Leefbaar Amersfoort (LA) was er al sprake van een tomeloze ambitie bij Kees. Het gerucht gaat dat zijn vroegere leermeester Hans de laatste tijd regelmatig slecht slaapt en met enige weemoed zijn fotoalbums inkijkt om hierna knarsetandend te constateren dat 'Keessie' voor vier jaar in het pluche heeft plaatsgenomen.

Over dekmantel gesproken. Als ik de foto van wethouder Hans Buijtelaar zie naast een betraande boom denk ik ogenblikkelijk, 'wie gaat er in hemelsnaam in zo'n vermomming zijn ding doen in de hal van het stadhuis?' De stoïcijnse blik van Hans vond ik typerend. Even dacht ik dat hij de droevige boom zou gaan omarmen om hem vervolgens te knuffelen en lieve woordjes te fluisteren. Welke betrokken activist(e) zou er toch in die boomstam hebben gezeten. Marijke Jongerman, Dillian Hos of toch SGLA voorzitter Peter de Langen want er staken wat baardharen uit de stam. Het gerucht gaat dat de man/vrouw, ondanks rampzalig vochtverlies en ademhalingsproblemen, er totaal geen spijt van heeft. Het zo weer zou doen als hij/zij op deze ludieke manier die verrekte rondweg zou kunnen tegenhouden.

Zou burgemeester Bolsius ook op pad durven gaan. Geschminkt en verkleed als dakloze zwerver of langharige hasjroker om er op deze wijze achter te komen of er genoeg draagkracht is voor meer coffeeshops in onze stad. Durft hij het aan om een nachtje te slapen in een kartonnen doos of in zo'n strooizoutbak. Of zien we hem binnenkort met een blonde Linda de Mol pruik door Amersfoort struinen om onder te duiken in het nachtleven van Amersfoort. Om vervolgens jongerencafés te bezoeken waarvan vermoed wordt dat ze alcohol aan minderjarigen schenken. Is onze Lucas in staat om in zijn vermomming een geloofwaardig type neer te zetten of gaat hij bij de eerste confrontatie al onderuit om daarna teleurgesteld in de dienstauto te stappen waar hij bij thuiskomst gelukkig wel wordt herkend door eega Marica en zijn kinderen die huilend van het lachen hem een opgewarmd prakkie vegetarische nasi voorzetten. Of gaan wethouders Astrid Janssen en Fatma Koser Kaja volgende maand op pad als zwarte-,bruine-,roetveeg-,regenboog-, of stroopwafelpiet om te luisteren naar wat er leeft onder de kindertjes!        

Joop de Keijzer.