Dubbel feest

Licht nerveus maak ik de enveloppe open van het Bevolkingsonderzoek Midden-West waarin de uitslag van mijn darmonderzoek wordt meegedeeld. 'Er is geen vervolgonderzoek nodig!' Uw stukkiesschrijver, tevens opgelucht feestneus, slaakt een kreet van blijdschap, maakt een vreugdesprongetje waarbij hij zijn kop stoot tegen de kroonluchter, een peervormig lampje komt scheef te hangen. Voorzichtig buig ik het recht, hij doet het nog. Op zo'n moment realiseer ik me weer eens terdege dat gezondheid het aller-, allerbelangrijkste is in een mensenleven. Met een gerust hart gaan we nu de binnenstad in om de overhandiging van de stadssleutel op de Koppelpoort bij te wonen.

Locoburgemeester Kees Kraanen had een paar vragen op papier gezet die door Prins Joris XLlll (43) zonder aarzelen alle vijf foutloos werden beantwoord. Loco Kees, Prins (Tap)Kraantje d'n Eerste, blijft vijf dagen stand-by. Zorgt dat de Prins zijn belangrijke taken op een waardige manier kan uitvoeren. Na deze vrolijke opgetogen ceremonie op naar Stadsbrouwerij 'De Drie Ringen' waar carnavalsonderscheidingen werden uitgereikt aan Prinses Ria d'n Liefste en haar rechterhand Prins Maurice d'n Zwaarste. In de stampvolle brouwerij kon je je kont niet keren. Binnen een paar minuten liep het zweet met straaltjes van mijn rug, was interviewen haast onmogelijk. Het dweilorkest had er duidelijk zin in. Speelde zonder onderbreking loeihard hun hele repertoire waarna enkele toeristen die niets met carnaval hadden na betaald te hebben in paniek de tent uitvluchten.

Schuin aan de overkant van de Stadsbrouwerij ligt naast De Koppelpoort nog een stukkie historie namelijk De Volmolen. Die had op dezelfde dag een tijdelijke bestemming gekregen. Dus ook daar moest uw stukkiesschrijver effe zijn blije gezicht laten zien. In dit rijksmonument komt tijdelijk Stichting De Cultuurbrigade die in samenwerking met Kultlab hier exposities, muziekseminars, filmavonden en andere creatieve uitspattingen gaat organiseren. Een uitgelaten 'Chef Volmolen' Diederik la Verge, zijn stem sloeg regelmatig over van enthousiasme, liet me alle vertrekken zien. Hoopt op een daverend succes. Schrijvend collega, societyjournalist Jacques Happe van rubriek 'Bubbels' (AD/AC), verwacht dat hier een broedplaats van creativiteit gaat ontstaan. Daar is uw stukkiesschrijver, tevens talentloos kunstminnaar, het van harte mee eens. Wethouder Willem-Jan Stegeman, Fatma Koser Kaya was met voorjaarsreces, hoopt op een groeibriljantje dat tot wasdom komt. Daar had ie over nagedacht want deze innemende speech viel bij de jonge cultuurbrigadiers in vruchtbare aarde.

Na afloop van deze avond togen we naar Ria en Maurice voor 'werkoverleg'. Genietend van het gerstenat dringt het pas goed tot me door dat het dubbel feest is. Gezond twee mooie feestjes bijgewoond. Dat ik geen stem meer heb en doof aan een oor neem ik voor lief!

Joop de Keijzer.