Duncan wie?

Ben je verhuisd van Tilburg naar een bovenwoning in de Amersfoortse binnenstad, leef je er redelijk anoniem en vergeet je je plantjes op het balkon water te geven, wordt opeens je wereldje volledig op zijn kop gezet. Van onbekende Amersfoorter (OA'er) naar een Bekende Nederlander (BN'er). Zelfs je buren hebben nooit geweten dat je Duncan de Moor heette en ooit deelnam aan 'The Voice of Holland' en er sneuvelde in de halve finale om vervolgens weer geruisloos te verdwijnen in de anonimiteit. Op het Jazzfestival in Amersfoort trad hij ook nog op, viel daar nauwelijks op. Maar dan dat mirakel, hij mag Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Israël en wint, zoals iedereen vanzelfsprekend al had voorspeld, na een bloedstollende finale. Miljoenen kennen ineens Duncan de Moor, sorry Laurence, en het ontploft in zijn hoofd. Zijn droom komt uit en nu wil iedereen wel naast hem wonen, vriendjes worden, adviezen geven, wat met hem drinken, met hem op de foto, selfies schieten, interviews met hem opnemen, artikelen over hem schrijven en vooral zeggen dat je hem al kende van vroeger en toen al vond dat hij talent had en ooit nog eens het Songfestival zou gaan winnen.

De woningen naast onze Songfestival kanjer zijn inmiddels onbetaalbaar geworden als ik de vele geruchten mag geloven. De Amersfoortse festivaldirecteur Harold Warmelink is al aan het lobbyen om het Songfestival naar zijn theater Flint te krijgen. Carola Aafjes heeft al geïnformeerd bij de organisatie van het Songfestival om het naar haar cultuurpodium Fluor te halen en voor het Onze Lieve Vrouwe theater is directeur Friederike Weisner al volop aan het gunstig stemmen van alles en iedereen die ook maar een beetje kan zorgen dat haar theater straks bommetje vol zit.

Uw stukkiesschrijver, tevens Songfestival watcher, heeft nog effe gebeld met 'De Dunc', zo mag ik hem nu noemen, maar hij lag in een diepe slaap. Zijn management beloofde dat hij na ontwaken contact met me zou opnemen. Vergeet ook de opwinding in ons stadhuis niet. Er moet gehuldigd worden. Hebben we net Koningsdag achter de rug kan het draaiboek weer uit de kast. Hadden we alles maar laten staan op het Eemplein dan hadden we 'Duncie' zonder al teveel euro's zo kunnen onthalen op een grandioos huldigingsspektakel.

Heb uit zeer onbetrouwbare bron op het gemeentehuis vernomen dat ze organisatietoppers Yordi Grutters en Judith Wildbret weer willen laten opdraven en burgemeester Lucas Bolsius de gemeenteraad al heeft gevraagd om een héél ruim budget ter beschikking te stellen maar de oppositie onder aanvoering van BPA'er Hans van Wegen en Ben Stoelinga van Amersfoort2014 gaan hier zeker 200 vragen over indienen. Hier mag geen gemeenschapsgeld naar toe.

Maar als we kunst- en cultuur wethouder Fatma Koser Kaya nou eens lief aankijken, die vindt vast wel een potje 'onvoorziene uitgaven'!

Joop de Keijzer.