Een perfecte Koningsdag

Het licht nerveuze ontvangstcomité heeft zich verzameld voor 'Mariënhof' in afwachting van de Koninklijke familie en gevolg. Burgemeester Bolsius vraagt voor de vierde keer aan personal assistent Yvonne de Korte of zijn ambtsketen recht hangt.

Projectmanager Koningsdag Yordi Grutters heeft alles tot in detail voorbereid, staat strak in het pak op de bus te wachten waarmee de Oranjes om elf uur aan zullen komen op de Kleine Haag. Vraagt aan Judith Wildbret, perswoordvoerder Koningsdag, die net voor de derde keer naar het toilet is geweest of zijn oranje strikje nog keurig in het midden zit. Ze knikt geprikkeld, het is al de zevende keer dat hij het vraagt. Brugt Groenevelt, die de communicatie voor Koningsdag verzorgt, neemt zijn elfde kop koffie met oranje tompouce, kijkt constant op zijn iPhone. Dan gaat plots de telefoon van Bolsius. Met trillende vingers neemt hij op. Drukt per ongeluk op het verkeerde knopje, verbinding verbroken. Yvonne neemt het over als zijn mobieltje weer gaat. Ze verstijft, geeft het toestel terug. Hij luistert, kijkt telkens op zijn horloge. De bus zit in een file, kan met geen mogelijkheid om elf uur in Amersfoort zijn. Alle deelnemers van spelletjes, dansjes, praatjes, voorstellingen, baksels en gezang moeten worden geïnformeerd.

Yordi botst in de haast tegen Brugt, de burgemeester weet effe niet hoe te reageren. Judith gaat ogenblikkelijk aan de slag. De looproute moet worden aangepast, alle acts ingekort. Als de bus om half twaalf aankomt is het meteen uitstappen, geen tijd voor plichtplegingen, gelijk op pad in snelle wandelpas. Hier en daar een handje, snel een selfie, door naar het Eemplein. Onderweg geen tijd voor ballet. Fanatiek Oranjefan Oscar Meijer wordt overgeslagen. Teleurgesteld gooit hij zijn dropjespot stuk tegen de muur van de Koppelpoort. Ibrahim el-Khalki krijgt de Koning zo gek dat hij vlug een balletje trapt. Zijne Koninklijke Hoogheid raakt de bal echter totaal verkeerd. De leren knikker vliegt met volle vaart tegen de prachtige taart van Anna Yilmaz die nu van boven tot onder is bedekt met slagroom. De drie prinsesjes die net het baksel staan te bewonderen zitten ook onder de smurrie. Koningin Maxima schiet in de lach, verstapt zich, een stilettohak breekt af. Gelukkig heeft ze voor deze speciale gelegenheid oranje sneakers bij zich die ze pijlsnel aantrekt. De organisatie, politie, deelnemers, beveiliging, Rijksvoorlichtingsdienst, iedereen in totale paniek.

,,Lucas, lieverd, opstaan het is Koningsdag, je wordt zo opgehaald", roept echtgenote Marica als ze aan zijn bed staat met koffie en oranje donut van de voedselbank. Verschrikt kijkt Lucas om zich heen. Merkt dan dat het een boze droom was. Staat opgelucht naast zijn bed. Het 'Wilhelmus' neuriënd stapt hij onder de douche waar zijn oranje boxershort al klaar hangt. Het werd een perfecte Koningsdag!

Joop de Keijzer.