Een vredige intocht

Uw stukkiesschrijver, tevens borstplaatsabbelaar, heeft wat losgemaakt met zijn stukkie van vorige week over het verlanglijstje. Zijn mailbox liep vol met lieve versjes en er is een heerlijke chocoladeletter (de J) voor in mijn schoen bezorgd op de Dollardstraat, afzender onbekend, hartelijk dank. De postbus die aan de paardenstal van Amerigo hangt was ook zeer in trek, moest om de dag geleegd worden. Honderden wensen van Amersfoorters zijn in de bus gedropt. Sint moest zorgen voor het milieu, kunst en cultuur, zonnepanelen, betaalbare woningen en ga zo maar door. Op het Sint Jorisplein stond vaak een rij. In de nachtelijke uren werden er omzichtig nog lijstjes in de postbox gedeponeerd. Om onherkenbaar voor eventuele camera's te blijven zitten er zelfs onherkenbare individuen bij. Mijn volstrekt onbetrouwbare bron heeft overuren gemaakt. Er was tot mijn stomme verbazing een 'undercover' Piet gespot die aan de Sint vroeg of hij niet kon zorgen dat zijn hulpjes nog jaren zo gekleurd mochten blijven met hier en daar een geleidelijke aanpassing. Maar een ander verzoekje aan de Sint dat meteen alles radicaal moest worden aangepast, deed de kindervriend in een pijnlijke spagaat belanden. De verzoekjes zijn allemaal op het bureau van de Grote Wijze Grijze Pieterbaas neergelegd. Hij gaat alle partijen op het marsepeinen matje roepen om in de residentie van de goedheiligman in Spanje de neusjes, al dan niet zwart, bruin of roetveeg, dezelfde kant op te laten wijzen. Tijdens het ontbijt worden er peper- en kruidnoten geserveerd en vredelievende gedichtjes voorgelezen. Lunch en diner zijn nog geheim, worden sinterklaassurprises.

De intocht hier in Amersfoort verliep tot ieders opluchting probleemloos, was één groot kinderfeest. Als blijk van waardering het volgende sinterklaasgedicht:

Ode aan alle lieve kindertjes en hun blije ouders. 'Sinterklaas is niet langer bedroefd sinds hij in Amersfoort vertoeft. Gelukkig geen actiegroepen, alleen wat kindertjes die nodig moesten poepen. Zijn intocht verliep ongestoord, precies zoals het hoort, geen onvertogen woord. Op de Grote Koppel een stevige oom agent, hij bleek bij navraag zeer content. Zonnetje over mooi versierde boten, de kindertjes en hun ouders genoten. Fietsboot vol met dansende bruine Pieten, het merendeel kleurige zingende grieten. Waar kwam die enorme zak van Sinterklaas aan die kraan opeens vandaan, hoe is dat wereldidee ontstaan en in zijn werk gegaan, goed te zien bij volle maan. Allochtonen, autochtonen en zij die hier pas zijn komen wonen, allemaal waren ze op deze vredig verlopen intocht afgekomen. Van Eemplein tot Koppelpoort, het was één grote reclame voor Amersfoort. De intocht is inmiddels achter de rug, Sint en burgemeester kijken tevreden terug'.

Oké, ik geef toe, een poëtisch meesterwerkje is het niet, kan er net mee door volgens rijmpjespiet!

Joop de Keijzer.