Fatma

Wat moet je als wethouder met kunst en cultuur in je portefeuille het afgelopen weekend je ogen hebben uitgekeken. Wat viel er veel te kiezen deze dagen. Voor de tiende keer topfestival 'Into the Woods' met de spectaculaire 'Stierstunt' en op zondag 'Amersfoortse Pracht'' als toetje op de festivaltaart. De Open Monumentendagen waren door het mooie weer een grandioos succes. Dag van de Amateurkunst trok duizenden bezoekers. Interessant Inspiratiefestival033 op de Oliemolenhof in De Nieuwe Stad.

Uw stukkiesschrijver, tevens gewillige paspop, moest echt een keuze maken. Dus eerst rondje amateurkunst, dan als een speer naar het gezellige sfeervolle laagdrempelige 'Art Event' op het prachtige landgoed Coelhorst (Buitenplaats Coelhorst), waar veertien kunstenaars hun beelden, schilderijen, houtsnijwerk, portretten, foto's en glaskunst tentoongesteld hadden. De familie Beelaerts van Blokland had haar royale buitenplaats opengesteld voor dit zonovergoten evenement.
Organisatoren Mariel Beelaerts en Ruth Jütte waren zichtbaar in hun nopjes met zoveel belangstelling. Terug naar Fatma die tot mijn grote opluchting haar cultuurplan mag gaan uitvoeren. Flintdirecteur Harold Warmelink dronk een goed glas wijn, Friederike Weisner (OLV Theater) nam een glas verse muntthee, Niels Veenhuijzen van Scholen in de Kunst bestelde een grote latte macchiato op een terras in de binnenstad, Erno de Groot van bibliotheek Eemland nam een rosétje bij Coen Molenveld in het Eemhuis KAdECafé en Amersfoort in C, Paul Baltus, stak de vlag uit waarna hij een fles bubbels liet knallen samen met de vele vrijwilligers uit de Amersfoortse kunst en cultuurwereld.

Het gerucht gaat dat op Arnhemseweg 41 waar Ron Jagers resideert nog even wordt gewacht met het hijsen van de vlag want 'eerst zien en dan geloven' is het motto van onze kunstpaus. Hij wacht dus nog even met het drinken van een speciaal biertje in het Onze Lieve Vrouwe café. Carola Aafjes (Poppodium Fluor) zat met een grote glimlach aan een appelpunt met veel slagroom. Heb langzaam een zwak ontwikkeld voor wethouder Fatma Koser Kaya. Ze duikt overal op, weerstaat vele politieke dreiging.

Wat ik wel heb gemist is aandacht voor de kleinere initiatieven en dan in het bijzonder het schattige wijkmuseum in de Bonifaciusstraat in prachtwijk Soesterkwartier. Heb uit een gelekte mail, in bezit van uw stukkiesschrijver, gelezen dat je van conservator Gezina Tuinstra een jaar gratis mag overnachten in dat prachtige antieke hemelbed op de eerste etage en ik kom dan elke avond voor het slapengaan een spannend verhaaltje voorlezen waarna ik je lekker instop met een warme kruik. Dit snoezige museumpje heeft het moeilijk, dus lieve Fatma kijk of er wat ruimte in je budget is voor een bijdrage aan dit historische stukje cultureel erfgoed.

Kunstzinnige groetjes, tot snel en een dikke kus, want dat mag alleen ik!

Joop de Keijzer.