Feestje

Ik kijk naar de mosterdvlekken op het plafond. Het zijn de moeilijk uitwisbare sporen van een geweldige oudejaarsavond in ons huis in Nieuwland. Ik schrijf dit op 1 januari, in een nieuw jaar met nieuwe kansen. Het huis en onze kleren ruiken naar de rook en de drank van gisteravond. Mijn houten vloer plakt en de oliebollenresten liggen her en der verspreid. De keuken staat vol met lege schaaltjes en halflege champagneglazen. Vandaag ruimen we de rotzooi op en starten we opnieuw. We gaan minder eten en drinken en gaan meer sporten.

 

Het was wel een feestje waar we nog lang op kunnen teren. Alle kinderen waren aanwezig. In ons geval is dat bijzonder. Het zijn namelijk zes jongens die niet altijd bij ons zijn en door de situatie van meerdere gezinnen deel uitmaken. Vrienden maakten het feestje compleet. De jongens waren al weken bezig met het vuurwerk. Dit was hun avond, met de hele buurt even flink knallen. Ik hield mijn hart vast en probeerde de opgetogen mannen in toom te houden. Een missie impossible. Laat het los, het is feest.

 

De dochter van mijn vriendin, een te schattig meisje huppelde als een klein popje tussen de  mannen van bijna twee meter en stal ieders hart. Als ze rilde omdat er een vuurwerkknal kwam keek ze naar haar vader die haar de bemoedigende woorden: ,,het is feest", toesprak. Haar trillipje verdween en bij een volgende knal sprak ze, met een bescheiden lachje, zelf de befaamde woorden: ,,feest".

 

We aten met zijn allen boerenkool met worst. Deze boerenkool, uit eigen moestuin, smaakte nog lekkerder omdat we wisten hoeveel werk erin zat. Het bord met boerenkool inclusief mosterd vloog omhoog nadat iemand leunde op de statafel. Als er een filmpje was gemaakt dan had deze vast goed gescoord op YouTube. De gele vlekken op het plafond maakten even niets uit, we lieten het los, het was tenslotte feest.

 

Wat een rotweer was het die dag, storm en regen. De overburen hadden een vuurkorf en een partytent. We hingen met zijn allen aan de stokken om de tent te laten staan. Teambuilding met je buren, wat een saamhorigheid. De buurman had de kerstman speciaal voor deze gelegenheid nog maar even op het dak gezet. Hij gaf ons een laatste kerstgroet. We knalden zoals we nog nooit geknald hebben. We proostten met de hele buurt, kusten zelfs wat onbekendere buren en wensten iedereen een gelukkig Nieuwjaar.

 

En nu, lekker opruimen. Alle kerstspullen gaan weer terug naar de zolder. We wassen de alcohol- en de vuurwerklucht weg. De nieuwe kalender hangt op de wc. Er is weer ruimte in mijn huis, ruimte voor rust, ritme, regelmaat, gezond eten en sporten. Het staat allemaal weer op de agenda.

 

Ik kijk nog een keer naar de vlekken op het plafond voordat ik de verfkwast eroverheen haal.

 

Dag 2017

Welkom 2018

 

Bianca van der Linden-Snel.