Gastheer Gert

Uw stukkiesschrijver, tevens Amersfoorts historicus, moet een jaar of zestien zijn geweest toen hij op zijn brommertje (Puchie met Harley Davidsonstuur) stapte en in aangeschoten toestand de Bollebrug te stoer wilde op scheuren, prompt werd gelanceerd, waarna hij hard onderuit ging. Kwam net uit dat toen mateloos populaire café Het Galjoen in de Krankeledenstraat waar ik de 'getapte' kroegbaas Gert van Reenen in levende lijve achter de tap mocht aanschouwen. Goed glas bier, een vaasje kostte 75 cent, de kroeg zat altijd stampvol en de bruine inrichting kwam ook uit de koker van Van Reenen. Gert, kroegbaas, interieurinrichter en womanizer, had goud in handen met dit concept.

Later kwamen daar nog vele etablissementen bij zoals Clemenshof, De Lamme Goedsack, de foyer van de toenmalige markthal, broodjeszaak Holle Bolle Gijs en restaurant In Den Vollen Pot, in die tijd nog een Franse bistro waar ik als jong barkeepertje aan de slag kon, Gert mij de kneepjes van het gastheerschap bijbracht. Het geld kwam met bakken binnen, ging er ook weer met emmers tegelijk uit. Hij reed als een van de eersten in zo'n jaloersmakende blitse Alfa Romeo Giulia, werd één van de kleurrijkste horecaondernemers uit de regio.

Nu, dik een halve eeuw later sla ik een arm om hem heen aan de bar bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Het slechte nieuws heeft hem zojuist bereikt, uitgezaaide longkanker, ik slik een paar keer heftig. Voel de broodmagere schouders, geef hem toch voorzichtig een welgemeende knuffel. Zijn humor is hij gelukkig niet kwijt want als er een lekker ding binnenstapt komt de vrouwenversierder van weleer weer even boven.

Wat was hij ondeugend vroeger want de stoute verhalen en anekdotes zijn legio. Uw stukkiesschrijver, tevens aandachtig toehoorder, heeft wat afgelachen als Gert weer een van zijn avontuurtjes de revue liet passeren. Ik ga jullie de smeuïge details niet verklappen want ik heb van Gert een spreekverbod opgelegd gekregen. Ik schrijf 'Gastheer Gert' want dat allitereert zo lekker, maar 'Geile Gert' (hoor 'm nu in lachen uitbarsten, zijn snor krult tot onder zijn oren) had beter gepast bij deze levensgenieter/avonturier/kunstschilder die de dames om zijn vinger wond. Die nog met legendarische kroegbazen als Jet Plateel, Henk Rinkel, Jan Swan en Stan van Doorn heeft gewerkt. Ook zal menig leeftijdgenoot mooie herinneringen en koppijn hebben aan/van kroegen als De Koppelpoort, De Snuifmolen, De Petomaan, Onder De Linde, In Den Grooten Slock en Dancing Pax.

In het steegje naast de brouwerij steekt hij nog een peuk op, bij terugkomst drinken we een speciaal biertje, vakkundig getapt door 'meissie' Ria of zijn rechterhand Maurice. Zowel Ria als Maurice hebben het er vreselijk moeilijk mee, maar pakken de draad weer moeizaam op als er een groepje toeristen onder leiding van een stadsgids de brouwerij binnen loopt. Ik kijk begaan naar de broze tachtiger en denk 'van een man als Gert van Reenen is er maar ene'!

Joop de Keijzer.