Gay Pride

Wat is het fijn om LHBT'er in Amersfoort te zijn, dacht ik afgelopen donderdag bij dat fantastische roze feest op de pleinen in de binnenstad. Wat was de vijftiende editie van deze Amersfoortse Gay Pride er een om te zoenen. En dat gebeurde ook massaal. Zoenen, knuffelen, omhelzen, gearmd wandelen, hand in hand luisteren naar de heerlijke homo hits, drinken uit één glas met twee rietjes, vrolijk dansen op de ABBA hit 'Dancing Queen', vol overgave meezingen met 'I Will Survive' van Gloria Gaynor, met ogen dicht gepassioneerd 'This Is My Live' van Shirley Bassey mee blèren, helemaal los gaan bij 'It's Raining Men' van de Weather Girls. Maar ook van de vele andere classics werd de tekst foutloos, soms niet al te zuiver, mee gekweeld. Geen politiemacht op de been, geen mobiele eenheid achter de hand. Wel een roze politieman, roze stadswachten en een met een roze strik versierde 'politiehond'.

Kortom, iedereen was lief voor elkaar, willen zijn zoals je bent, sfeervol, vreedzaam en kleurrijk. Zelfs de stadsduiven waren lief voor elkaar. Dartelden vrolijk koerend achter elkaar aan om daarna onder een tafel onbespied effe de duivenliefde te bedrijven. Wethouder en locoburgemeester die dag, Hans Buijtelaar, liep mee door de stad met de regenboogvlag in de zogenaamde Pride Walk en gaf nuttige aanwijzingen hoe de 25 meter lange vlag het best kon worden opgerold. De Amersfoortse politiek was met veel raadsleden goed vertegenwoordigd. Jammer dat VVD raadslid Kees Kraanen de Rainbow Run met een blessure moest opgeven.Toch siert het hem dat hij er überhaupt aan meedeed. Dit fabeltje heb ik echter uit bronnen van de oppositie in onze gemeenteraad dus allesbehalve betrouwbaar. De aanwezige D66 raadsleden stonden ontspannen met een glas in de hand te genieten van dit sportieve hardloopevenement, denken er over na of ze volgend jaar zullen inschrijven. Het gerucht gaat dat sommige raadsleden alleen meerennen als ze in maart volgend jaar worden herkozen want dan kun je je betrokkenheid laten zien. Trotse voorzitter Maicel van den Heuvel, strak in prachtig pak met glitterschoenen, liep glunderend rond. Werd constant aangesproken door bezoekers met complimentjes, liep daardoor met zijn hoofd in een roze wolk.

Een volslanke Lady Galore presenteerde met verve en Miss Patty Pam Pam was weer extravagant. Had uren voor de spiegel gezeten waarna ze er weer betoverend uitzag. Als verslaggever werd mij van alle kanten bier aangeboden. Om niet al vroeg in de avond zwalkend verslag te doen en twaalf kleuren van de regenboogvlag te zien wapperen, sloeg ik het gerstenat (te) vaak met pijn in het hart af. Terugkijkend was het weer een zeer geslaagd Amersfoorts LHBT feestje waar ook de hetero zich en masse heeft laten zien, waarbij tolerantie hoog in het vaandel van onze 'Stad Met Een Hart' staat. Maicel voegde er nog een zesde categorie aan toe namelijk De Dubio's. Volgend jaar dus een roze festival voor alle LHBTHD'ers!

Joop de Keijzer.