Geen komkommertijd

Voor uw stukkiesschrijver, tevens druk baasje, gaat komkommertijd niet op. Als brugwachter fiets ik me uit de naad van Koppel- naar Kwekersbrug en terug. De haven ligt in deze vakantieperiode vaak overvol met de mooiste jachten en de krakkemikkigste vaartuigjes, moeten nieuwkomers regelmatig aanmeren voor de Kwekersbrug. Al deze passanten zijn razend enthousiast, blijven gemiddeld drie tot vier dagen om Amersfoort eens goed te bekijken. Als ze de haven vervolgens verlaten beloven ze zeker nog eens terug te komen, wat hebben ze genoten van de stad en zijn gastvrije brugwachters.

Ben ook naar het Oogstfeest (het 25e ) in Leusden geweest. Op het prachtige Landgoed Den Treek-Henschoten gingen we het oogsten van rogge, hooien met paard en wagen en talloze oude ambachten vastleggen. Heb het washok, de wastobbe waar gekookt en gebleekt werd met verbazing bekeken. Wat een werk was dat voor de huisvrouwen van toen, zo'n honderd jaar geleden. Maar het resultaat mocht er zijn. Hagelwit hing het ondergoed te wapperen in de wind. Het maandverbandje keurig aan de wasknijper naast een korset en traditionele lange onderbroeken met enorme knoopjesgulp aan de voorkant. Nog op die gigantisch knol 'Eva' gezeten. Ervaren hoe de veel te vroeg overleden topacteur Rutger Hauer zich moet hebben gevoeld na weer een ellenlange paardrijscène in volle galop. Mijn scrotum voelde, na een rondje op de brede paardenrug, gekneusd en gebutst. Na afloop effe biertje gedronken op het gezellige zonnige terras van restaurant Bavoort waar we ook de geschoten beelden kort hebben teruggekeken.

Waren vanzelfsprekend op het festival 'Kannen & Kruiken' in het Annie Brouwerplantsoen. Verrassend mooie nieuwe bieren van Hertog Jan, Leffe, Eembier en Louis Loyal geproefd, al trappend ondersteboven in een 'martelwerktuig' gehangen, in vleespannen staan roeren, goed gevulde plankjes met smakelijke gerechtjes zien langskomen en alleen maar tevreden, aardige, genietende festivalbezoekers gezien. Geen wanklank, een rij voor de frites uit de Pieper Mobiel van Van Gogh. Tevreden Amersfoortse brouwers waaronder Wiebe en Koen van Rock City Brewing die mij lieten kennismaken met hun ijsbiertje, een mix van bier en ijs. Op de bodem van het glas een bolletje ijs, ik kreeg er twee, dan het bier, een Porter, er bovenop. Roeren en de Keijzerlijke smaakpapillen ontploffen met dank aan Wiebe en Gian Maria da Fies (San Marco). Denkend aan het milieu heb ik als betrokken bewoner nog voorzichtig bij hamburgereters gevraagd of iets minder vlees eten een optie was. Je had die gezichten moeten zien toen ik er over begon. Links van mij zat een gezin aan een smakelijk sateetje, rechts van mij verdwenen malse kippenbouten in hongerige monden. In Stadsbrouwerij De Drie Ringen voelde ik me toch een beetje schuldig toen ik een hap neem uit de in mosterd gedoopte vleesbitterbal!

Joop de Keijzer