Gelijkheidsregel

In een Franse stad is het college ontbonden. Er zat verhoudingsgewijs één vrouw te veel in. In ons Amersfoorts college zitten volgens deze gelijkheidsregel te veel mannen. Uw stukkiesschrijver, tevens politiek duider, denkt de oplossing te hebben gevonden. De fanatieke tegenstanders van die spraakmakende rondweg zien het liefst een bomenknuffelaar, schorsfluisteraar of paddenstoelenlikker op 'Verkeer' maar zolang de VVD daar zetelt is een alternatief nodig. Stel voor om fractielid Hanneke Lap de plaats in te laten nemen van huidig wethouder Hans Buijtelaar. Wellicht kan Hanneke als letselschadejurist, de schade aan natuur beperkt houden. Tevens vastgeketende actievoerders juridisch bijstaan als ze worden losgeknipt van hun favoriete boom en daarbij licht gewond raken door rondvliegende houtsnippers. Belangrijker is echter de samenstelling van het college dat met deze politica wordt uitgebreid naar drie vrouwen. Uw stukkiesschrijver, tevens initiatiefnemer actiegroep 'Meer Vrouwen In Bestuurlijke Functies', vindt dit niet genoeg, gaat op zoek naar een vierde dame zodat het evenwicht is hersteld.

Kijk naar de ChristenUnie waar momenteel Menno Tigelaar de portefeuilles Zorg en Ondersteuning/Wijkteams onder zijn hoede heeft. Dat lijken me bestuurstaken die prima door fractievoorzitter Simone Kennedy-Doornbos kunnen worden overgenomen. Mijn volstrekt onbetrouwbare bron in het stadhuis bevestigt het gerucht dat Menno absoluut geen probleem heeft met het overdragen van zijn taken als het evenwicht hierdoor is bereikt.

Burgemeester Lucas Bolsius, Kees Kraanen, Cees van Eijk en Willem-Jan Stegeman enerzijds, Fatma Koser Kaja, Astrid Janssen, Hanneke Lap en Simone Kennedy anderzijds. Dit ideale college haalt voorpagina's van alle kranten. Andere gemeentes komen op werkbezoek om zich te oriënteren, talkshows staan in de rij om dit droomcollege aan tafel te krijgen. Twan Huys met RTL Late Night komt weer eens boven een miljoen kijkers, politiek verslaggever Jaïr Ferwerda (Eva Jinek) loopt verhit door ons gemeentehuis, weet voor camera verrassende quotes bij het stadsbestuur te ontlokken. Eerst de dames dan de heren. Burgemeester Bolsius is in zijn nopjes met deze samenstelling. Opent trots in fraai maatpak, glad geschoren, geurtje op, de eerste raadsvergadering met bloemen voor de dames. Publieke tribune zit stampvol, verwachtingen zijn hoog gespannen bij de aanwezige toeschouwers.

Wethouder Hanneke verbaast vriend en vijand door de rondweg definitief te schrappen. Publieke tribune ontploft. Als ze ook nog eens aankondigt dat een substantieel bedrag van de 67 miljoen die overblijft gaat overhevelen naar de portefeuille van Simone die nu meer armslag krijgt om de wijkteams financieel te ondersteunen, gaat het dak eraf. Hoeft dat alvast niet gesloopt te worden.

Lieve lezers, ik hoor u denken, 'Droom maar lekker verder, de Keijzer!'

Joop de Keijzer.