Goede Doelen Sponsor

Wie denkt dat de jeugd niet betrokken is bij allerlei sponsoracties, 'Wandelen Voor Water' was zo'n optreden voor Simavi om schoon water voor iedereen te promoten. Leerlingen van groep 7/8 van OBS De Weesboom die, onder leiding van juf Carla, ieder met zes liter water op hun rug zes kilometer naar het waterwingebied in Liendert hebben gelopen. Alle leerlingen moesten zes lege plastic literflessen meenemen. Die werden op school gevuld en in een rugzakje gedaan. Voor veel kinderen in ontwikkelingslanden is dat dagelijkse kost. Voor kleindochter Alyssa werd het nog eens extra zwaar want een klasgenootje hield het al snel voor gezien waarna ze ook deze zes kilo erbij nam. Een ware beproeving maar ze heeft het gered, die kanjer. Heeft alleen de hele week geen paard kunnen rijden, verzuimt al drie dagen van school en kan slechts uit bed komen met hulp van papa of mama die haar dan ook nog eens helpen met douchen en aankleden.

De tweede actie zag ik zaterdag bij de nationale opschoondag. Veel scholieren in de haven en grindbak bij het Eemplein. Met gele hesjes, blauwe vuilniszak en papierprikker renden de kinderen op elk stukkie afval af om het vervolgens in de vuilniszak te droppen. Gillend en lachend werd elk plastic flesje of blikje opgepikt. Op een leerzame manier is dat stukkie Amersfoort weer kraakhelder opgeschoond. Voor hoelang is echter de vraag want na die ene dag met lekker zonnetje en volle terrassen werd de grindbak weer snel een vuilnisbak met veel plastic en hondenpoep. Mooie actie maar frustrerend om te zien dat veel mensen het niet zo nauw nemen met hun patatzakje, plastic flesje, leeg blikje, hamburgerverpakking of stinkende poepluier.

Kreeg vrijdag nog een paniekerig telefoontje van Marica, de vrouw van burgemeester Lucas Bolsius . Of ik haar man nog had gezien want hij was al een week onderweg op de fiets naar 91 stembureaus en nog steeds niet thuis. Een AMBER Alert had ook al niets opgeleverd. Ongerust had ze het stadhuis gebeld. Kwam ten einde raad bij uw stukkiesschrijver terecht want als er gefilmd moest worden was haar liefhebbende echtgenoot ook vaak in de buurt. Zo ook bij de (her)opening van lunchroom De Onthaasting. Heb Marica gerustgesteld want Lucas verscheen net op tijd bij de ceremonie, het lint doorknippen. Had geen zadelpijn alleen knieklachten en belangrijk, zijn gevoel voor humor had er niet onder geleden. Aanwezige Lions Clubleden hadden tijdens een veiling ruim 25.000 euro opgehaald. Daar is het vijftien jaar oude interieur van de lunchroom weer helemaal van opgeknapt, kan er volgens voorzitter Hans Theeuwkens weer jaren tegen. Personeelslid van het eerste uur Tim, herkende mij nog van de opening. Kreeg een spontane dikke knuffel van hem waarna hij trots de schaar aan burgemeester Bolsius overhandigde. Bij het afscheid kregen we van Tim een zakje met een 'Blije Bloembol'.

Oh, kleindochter Alyssa is gelukkig inmiddels weer volledig hersteld!

Joop de Keijzer.