Goeie actie

Zaterdagochtend vroeg verzamelden we ons bij de Boogkerk in Nieuwland. Om heel eerlijk te zijn was ik er nog nooit naar binnen geweest. Vreemd eigenlijk, ik woon al een tijd in deze heerlijke wijk. Een moderne kerk maar wat mij het meest is bijgebleven is de vriendelijkheid en de belangstelling van de vrijwilligers.

We deden mee aan het geweldige initiatief Nieuwland Schoon dat vanuit de kerk werd georganiseerd. Samen met een tweetal vriendinnen en onze zonen gingen we op pad. Met ons fluoriserend gele hesje waren we goed zichtbaar, ze mochten immers best zien dat wij meededen aan deze goeie actie. Grijpers in de aanslag, handschoenen aan, vuilniszak in de hand en gaan. Goed voorbeeld doet volgen toch? Lekker buiten bewegen en gelijktijdig ruimen we de rotzooi van anderen op. De jongens maakten er een spelletje van. Wie vond het meest vreemde artikel?

De plastic flesjes, sigarettenpakjes, haarelastiekjes of het vuurwerk van maanden terug, stelden niets meer voor. Nee, het ging om het echte werk, een vol bierflesje, een fietsbel, een sleutelhanger met een verweerde foto of wat dacht je van batterijen. ,,Kijk dan, dat is pas slecht voor het milieu, toch mam?"

De dijk vermeden we ,,dat was echt geen doen", zeiden we tegen elkaar. De peuken lieten we ook maar liggen. We keken weg toen het ons opviel dat de weg overspoeld was met grote plakkaten kauwgom. Erg eigenlijk. Dat zou nog eens een goeie actie zijn.

De plantsoenen waren nu kaal en onderin schitterde veel ellende. We probeerden met onze grijpers de chipszakken er tussenuit te trekken. Die groene plastic zakjes met inhoud, vast bekend onder de hondenliefhebbers, hadden nog een heerlijke verse inhoud. Ze waren alleen niet in de vuilnisbak beland. We namen ze mee.

Verder troffen we plantenbakken aan, glasscherven, veel blikjes maar de mooiste vondst lag in de gemeentetuin bij de speeltuin. Het begon met een babysok, daarna volgde een handschoen en daarna groeven we een complete set slippers uit. Iets verderop lag een vierkant zakje met een grappig plantje erop. Een biertje erbij, dat was vast een gezellige avond geweest.

Op de terugweg was een aantal bewoners zelf aan de slag gegaan. ,,Jullie spoorden ons aan, goeie actie hoor!" Kijk, dat bedoel ik.

Ik vraag mij af of de puinhoopmakers zich bewust zijn van het feit dat het zoveel jaren duurt voordat iets verteert. Dat mijn eerste kat dood is gegaan omdat hij buiten iets verkeerds had gegeten, iets dat uiteindelijk zijn maag heeft doorboord. Daarom ruimen wij het maar op, het is immers onze buurt, de buurt waar wij, onze kinderen en onze dieren, in leven.

Met een volle zak kwamen we terug bij de kerk. Daar stond ons als beloning een heerlijk kopje biologische tomaten/groentesoep te wachten van Sofie aan Tafel. Dat is pas een goeie actie!

Bianca van der Linden-Snel.