Herfst in Amersfoort

Als oud-Soesterkwartierder Henk Steenbeek, zoals elk jaar, begin oktober voor de deur staat met drie grote kroppen (of is het struiken) andijvie uit zijn groentetuin van VTV De Brinken in Hoogland, is de herfst in aantocht. Gaat dit oergezonde bladgewas vol vitamines en mineralen voor stevige stamppot zorgen. Deze winterkost wordt gegeten met spekjes, vette jus en een onovertroffen bal gehakt met veel liefde gedraaid door mevrouw de Keijzer.

Als ik in een sentimentele bui herfstliedjes opzet en licht melancholisch naar buiten staar waar de lariks zijn naalden laat vallen, bladeren van groen naar geel en bruin kleuren, de naaktslak een slijmspoor achterlaat op de deurmat en buitenmuur is de herfst in aantocht. Als de verwarming een graadje hoger wordt gezet, de regenton in de achtertuin de grote hoeveelheid regenwater niet meer aankan, rode besjes van de kamperfoelie in een mum van tijd door merels zijn opgegeten, supermarktfolders prachtige foto's van hertenpoulet, runderstoofpot en hazenpeper laten zien, dan is de zomer definitief voorbij.

Als fietsboot 'Eemlijn' in de Eemhaven tevergeefs wacht op passagiers en de boot zonder klanten de Kwekers- en Koppelbrug passeert dan weet je, het vaarseizoen loopt op zijn eind. Als vrijwilligers op de boot de koffie zelf maar opdrinken, de kassa leeg blijft, het breiwerk tevoorschijn komt en ook de stopplaatsen leeg blijven dan weet je dat wandelaars en fietsers het laten afweten. Als de brugwachter de hele dag vruchteloos wacht op een telefoontje voor een brugopening, de man de verwarming in het brugwachtershuisje op tien heeft gezet, bootjes bij de Eemkruisers worden afgedekt en winterklaar gemaakt dan weet je dat waterrecreatie voorbij is, de herfst zich aankondigt.

Als de tuinstoelen worden ingeklapt, de kussens naar binnen worden gehaald en uw stukkiesschrijver, tevens héél zielige koukleum, een T-shirt met lange mouwen aantrekt dan is het barbecueën voorlopig passé. Als terrassen worden opgeruimd, parasols worden ingepakt en alle meubilair in de opslag gaat dan maken de kroegbazen het binnen extra gezellig. Als in de Amersfoortse huizen de waxinelichtjes en kaarsen weer worden ontstoken, de gordijnen vroeger in de avond worden gesloten en sommige Amersfoorters zich mateloos ergeren aan de veel te vroege kerstadvertenties, weet je dat de zwartepietendiscussie de kop opsteekt en Amersfoortse raadsleden weer eindeloos debatteren over zwarte-, roetveeg-, regenboog- of stroopwafelpieten.

Het allermooiste aan de herfst zijn echter die heerlijke bockbierfestivals. Als uw stukkiesschrijver, tevens vaak genoemd als nieuwe burgemeester van Den Haag, met een donkerrood herfstbockbiertje en patatje stoofvlees tijdens het bockbierfestival aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren staat, is de herfst pas écht begonnen en is ie de gelukkigste stukkiesschrijver van Amersfoort!

Joop de Keijzer.