Hoofdpijndossier(s)

In een glas lauw water roert ze liefdevol twee tabletten paracetamol om en loopt er mee de huiskamer in. Daar zit echtgenoot Hans op de bank met een knetterende koppijn. ,,Drink dit maar lekker op en ik heb je mobieltje effe uitgezet", zegt ze streng terwijl ze het glas voor hem op de tafel zet. In huize Buijtelaar is het al dagen crisis, de sfeer is om te snijden. Steeds duiken er nieuwe problemen op die het door Hans zo vol vuur verdedigde dossier over de rondweg op losse schroeven zetten. Actiegroepen, ecologen, natuurliefhebbers, ornithologen, de provincie en nu ook Jaap Dirkmaat van Das & Boom. Er is een dassenburcht ontdekt in het gebied, er is weer een obstakel bijgekomen.

Hans kreunt nog maar eens en drinkt zijn glas leeg. Als hij opstaat om naar zijn werk te gaan hoort hij ergens z'n telefoon rinkelen met die lollige ringtone die hij nu even niet wil horen. ,,Waar heb je mijn mobieltje gelaten", vraagt hij wanhopig aan zijn vrouw. Hij kan het niet maken om niet op te nemen want een stad besturen gaat dag en nacht door. Ze mikt de nog altijd rinkelende iPhone op de bank, loopt beteuterd de kamer uit. Ziet op zijn schermpje dat het burgemeester Lucas Bolsius is die enigszins bezorgd vraagt waarom het zolang duurde voordat hij opnam. ,,Stond net onder de douche", jokkebrokt Hans en vraagt naar de stand van zaken op het stadhuis. Hij hoort Lucas zuchten want ook bij hem stromen de reacties over het eventueel niet doorgaan van allerlei evenementen rond Koningsdag en de jaarwisseling binnen. ,,Heb jij toevallig nog een stripje paracetamol in huis", vraagt hij gelaten. ,,In een bureaula op mijn werkkamer, kom ze straks wel brengen."

Als Hans de verbinding verbreekt gaat het ding direct weer over. Frans Prins, voorzitter van de Amersfoortse Sportfederatie (ASF) vraagt of het nog gaat lukken met de glijbaan in sportcomplex Amerena. Hans belooft hem terug te bellen. Als hij haastig over de galerij naar zijn werkkamer loopt staat zijn woordvoerder Brugt al met een lijstje telefoonnummers op hem te wachten. Pissig slaat hij de deur met een klap dicht, neemt plaats achter zijn bureau vol met stapels mappen. Dan gaat de telefoon weer. Het is 'Stichting Groen' met de mededeling dat een zeldzaam insect waarvan men dacht dat het in Nederland was uitgestorven, is gespot in het bosgebied rondom Bos Birkhoven. Er zijn sporen ontdekt van het roodwitblauwe snuffelsnuitje, familie van de oranje wimpelwants, staat op de lijst met ernstig bedreigde diersoorten, dient ten allen tijden beschermd te worden. Een ijzingwekkende kreet klinkt uit de kamer van Hans, de hele galerij is meteen in rep en roer. Zonder te kloppen stormt Brugt zijn kamer in, treft Hans aan met zijn hoofd op het bureaublad. Troostend legt hij een arm om zijn schouder. Snikkend legt hij het hoofd in de schoot. Hij is aan het eind van zijn latijn. Hij schrapt de rondweg (of niet!)

Joop de Keijzer.