Jazz in Amersfoort

Niet Den Haag, Amsterdam, Rotterdam of Utrecht maar Amersfoort was van donderdag tot en met zondag de hoofdstad van de internationale jazz. Festival met iconen en legendes uit de wereldtop van deze heerlijke Amerikaanse muziekstijl. Niet te geloven wat de organisatie in onze Keistad heeft neergezet. Amersfoort, een gemiddelde provinciestad met zijn prachtige historische panden en bezienswaardigheden is door initiatiefnemer Alexander Beets, met een beetje hulp van de Rabobank en honderden kleine sponsoren, maximaal benut voor zijn unieke jazzfestival.

Beets, jazzfanaat tot in zijn haarvaten, en zijn team hadden de binnenstad omgetoverd tot een jazzsprookje. 350 artiesten, 20 landen, 80 concerten, 18 plaatsen waar het publiek, ruim 80.00 bezoekers, elkaar kon ontmoeten en genieten van de muziek. Daar zet je Amersfoort wel effe mee op de kaart! Uw stukkiesschrijver, tevens jazzduider, heeft één single van Dave Brubeck (Take Five) dus u kunt me gerust een liefhebber noemen. Genoten van concerten op de fraaiste locaties. In de Volmolen, Koppelpoort, Joriskerk, Rochuskapel, Mannenzaal, Mariënhof, Observant, Aegtenkapel, overal vonden optredens plaats. Muziekliefhebbers leerden zo de historische binnenstad kennen, komen zeker terug. Op het hoofdpodium op het Lieve Vrouweplein stond een gitarist, Bai Kamara, de blues een totaal andere dimensie te geven. Als ik mijn ogen sluit denk ik dat de veel te vroeg overleden bluesgigant Gary Moore staat te spelen.

Als mediapartner van het festival mochten we overal met onze giechel vooraan staan, wat mooie plaatjes opleverde. Het publiek ging spontaan dansen bij het Amersfoortse accent op dit muziekspektakel, ´Bigband On The Move´. Het enthousiasme spatte er vanaf. Als 'stuiterbal' Koh Mr. Saxman soleert, gaat het podiumdak er bijna af.

Ook Amersfoorter Joost Keizer beleeft zijn finest moment, hij mag naast de virtuoze Saxman (Thailand) optreden. Vader Joop zit eerste rang om dit historische optreden gade te slaan. Als ik Joost kort interview is hij door het dolle heen, kippenvel, kan het nauwelijks geloven.

Ook de binnenoptredens waren goed verzorgd. In Stadsbrouwerij ´De Drie Ringen´ trad Amersfoorter David van Rooij op met zijn combo. Deze crooner zat lekker relaxed met prettige stem de klassiekers te vertolken van grootheden als Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr.
Kon de aanwezige stadsdichter Jacques de Waart overhalen om een gedicht voor te dragen. Had toevallig een fraai gedicht over jazz en Dexter Gordon bij de hand, stond apetrots voor een bomvolle kroeg te declameren.

Dikke vette pluim voor Alexander en crew want duizenden buitenlanders hebben Amersfoort voortaan in hun hart gesloten. Hoorde Chinees, Engels, Frans, Duits en een Eskimo, maar dat weet ik niet zeker want toen zaten we al met een lekker biertje op een terras in ´Jazzy City Amersfoort´!

Joop de Keijzer.