Joris XLII

Deze Joris (Frans Elshout) is gekozen tot Heerser over Trekkersgat en Draakstekersland samen met adjudant (zoon) Richard en hofdame (dochter) Susanne. In een bomvolle zaal van speeltuinvereniging Het Soesterkwartier werd deze hofhouding onder grote belangstelling geïnstalleerd. Buiten moest uw stukkiesschrijver door een haag van nicotineverslaafden.

Eenmaal binnen sloeg de hitte genadeloos toe. Binnen tien minuten liep ik te zweten als een paard en cameraman Peter had het met dat massieve opnameapparaat over zijn schouder nog effe iets zwaarder. Binnen enkele minuten liep ook bij hem het zweet met straaltjes langs zijn rug. Een gigantische bak herrie kwam er uit de enorme speakers. Iedereen moest er behoorlijk op los tetteren om zich verstaanbaar te maken. Carnavalsverenigingen uit de regio waren uitgenodigd. Liepen met hun Prinsen en Prinsessen met aanhang al een paar uur de polonaise of stonden aan de volle statafels met een flesje bier of wijntje de hossende carnavalisten gade te slaan. Wat hadden ze het naar hun zin met een dweilband die alle hits uit het carnavalsrepertoire liet horen waarna te doen gebruikelijk na elk nummer luidkeels een driewerf 'Alaaf' werd gebruld. De Schuumkoppen en Schuumkragen hadden een eigen hoekje. Evenals de Rottekoppen, Zottekoppen en Zottezuipers. Tevens liepen er uit Soest de Soesterknollen en Trollen samen met uit Kortenhoef afkomstige Turfstampers of Turftrappers. CV De Mafkezen en CV De Billekletsers hadden afgebeld en CV 'Nog Eentje Dan' was onderweg gestrand want na een plaspauze was de helft niet meer op komen dagen.

Gesprekjes met de Prins en zijn gevolg gingen moeizaam. Door de snoeiharde feestnummers ging er wel eens een interviewtje de mist in. Penningmeester en muntjesbewaarster Marga van Ede zorgde overigens goed voor Jopie en Peter, stopte ons met enige regelmaat een paar muntjes in de hand. Veel tijd kregen we trouwens niet om op ons gemak wat te drinken want steeds opnieuw kwam de boel in beweging, moest er gefilmd worden. Een drietal monniken van café 't Nonnetje op de Groenmarkt brachten oorkondes en een proclamatie het podium op en na een pot bier (of drie, vier) werden de geschriften, met hier en daar een kleine hapering, voorgedragen.

Na deze ceremonie werden de Stadsprins en zijn familieleden ingewijd. Prachtige met witte veren getooide steken werden opgezet, de versierselen horend bij een Prins werden opgespeld en omgehangen. Een stevige knuffel voor zijn zoon en dochter en Joris XLII is officieel in functie. Wat later op de avond probeerde ik hem nog wat te vragen maar zijn stem was al behoorlijk aangetast dus het bleef bij wat hese kreten. Na wat uitnodigingen van andere carnavalsverenigingen om te komen filmen te hebben afgeslagen hadden we effe tijd om een biertje te drinken. Wat een traktatie is zo'n kouwe klets na een inspannende avond filmen. Bij ons vertrek kwam nog CV 'Oorzaak Drank' aankakken. Waarom ze zo laat waren? Oorzaak drank!

Joop de Keijzer.